Facebook: a sérthetetlenség vége

Puzsér Róbert 2021. január 18. 06:35 2021. jan. 18. 06:35

2015-ben Illinois államban indult csoportos per a Facebookkal szemben, mert az nem tartotta tiszteletben az államnak a felhasználók személyiségi jogait szavatoló törvényeit. Hat év alatt született meg az ítélet, mely szerint a cég hatszázötvenmillió dollárt köteles fizetni az időközben egymillió hétszázezresre duzzadt perközösségnek.

Nincs itt semmi félreértés: a Facebook pénzt fizet a felhasználóinak. Nocsak! Pedig magáncég. Pedig mindenkinek volt alkalma a regisztráció előtt heteken át tanulmányozni a szerződését. Pedig mindannyian beikszelték, hogy elfogadják a felhasználási feltételeket. Úgy tűnik, mégis vannak bizonyos szabályok, amelyeket Mark Zuckerbergnek be kell tartania. Ezek az úgynevezett törvények.

Már csak az a kérdés, hogy Illinois állam polgárain kívül hány felhasználónak jár még a jogállam védelme, mert ha csak hatszázötvenmillió dolláronként elkezdődne a Facebook jogsértéseinek, önkényeskedéseinek és átfogó társadalmi felelőtlenségének számbavétele, hamar kiderülne, hogy a törvények felett szárnyaló cég elképesztő üzleti sikerét, Mark Zuckerberg pedig az obszcén mértékű gazdagságát nem is annyira az innovációnak meg a kemény munkának, sokkal inkább a szabályozatlanságnak és a számonkérhetetlenségnek köszönheti.