Falus: őszintén el kell mondani, hogy meddig tart a járvány

Kardos Ernő 2020. március 17. 19:02 2020. márc. 17. 19:02

„A szigorú járványügyi intézkedések helyénvalóak, de az ország állampolgárainak tájékoztatása még mindig pocsék” – nyilatkozta portálunknak Falus Ferenc. A járványügyi szakember szerint, már hetekkel ezelőtt, a koronavírus megjelenésekor és a járvány terjedésének felgyorsulásakor őszintén el kellett volna mondani, hogy milyen szigorú intézkedéseket kell majd hozni; így a határok lezárása, az üzletek, intézmények, iskolák bezárása stb. Ugyanakkor viszont, már el kéne mondani, hogy a kényszerűen bevezetett intézkedések meddig maradhatnak érvényben, tehát a kormány milyen esetekben vonja vissza azokat.  Be kell azt is vallani, ha még nem tudják, hogy a krízis meddig tart. Tilos azonban az embereket hitegetni egy esetleg kéthetes járvánnyal. El kell ismerni, ha adatok vannak arra, hogy két-három hónapig is eltart a járvány.

Végre már az operatív törzs vezetői is rájöttek arra, hogy sokkal több tesztre, vizsgálatra van szükség, ahhoz, hogy hatékonyan fel lehessen lépni a járvány terjedése ellen – nyilatkozta a Hírklikknek Falus Ferenc járványügyi szakember. A nagyszámú vizsgálat szükségességét a volt tisztifőorvos a nemzetközi gyakorlattal indokolta. Azokban az országokban értek el sikereket – mint Dél-Korea, vagy Kína –, ahol a védelem megfelelő információ birtokában tudott – időben – olyan hatékony intézkedést hozni, amire szükség volt.

Nem beszélve arról, hogy ha az emberek tisztában vannak a vírusfertőzés tényével, illetve annak hiányával, akkor a tény komoly befolyással van a lelkiállapotukra, az úgynevezett szociális távolságtartásra való hajlandóságuk nagyságrendekkel megnő. Mindezt nemzetközi példák is igazolják.

A tesztelés, illetve a tisztánlátás következményeként, Falus Ferenc szerint, végre megszűnhet az a majdnem bűnös állapot, hogy tüdőgyulladásos, légzési elégtelenséges betegeket védőfelszerelések nélkül kezeltek egészségügyi dolgozók. Miközben azt sem tudták, hogy a beteg valójában fertőző, vagy sem. A gyógyító személyzet biztonsága érdekében, mindenképp védekezni kellett volna.

Igaz, orvosi körökben nem tömeges a vírusfertőzés, de az információk szerint, már hét olyan kórházat találtak, ahol a személyzet a védőruha hiányában fertőződött meg és karanténba kényszerült.

A vírusra egyelőre gyorsteszt nem létezik – mondta Falus. A hagyományos vizsgálat két-három órán belül elkészül. Koreában is ezt alkalmazzák, s az egészségügyi hálózat képes volt rövid időn belül értesíteni az érintettet, illetve az adatokat központi adatbázisban is rögzítették. A vizsgálat anyagköltsége legfeljebb kétezer forint. Ezért is érthetetlen, hogy az operatív törzs miért próbálta sokáig elspórolni a teszteket.

A járvány levezénylésében gyakorlatot szerzett Falus Ferenc azt mondta, hogy olyan egészségpontokat kéne kialakítani, ahol védőfelszerelésbe öltözött alkalmazottak megvizsgálják a magukat betegnek érző pácienseket. Elkerülve, hogy a kevés számú egészségügyi dolgozót fertőzzék meg koronavírussal. A betegnek bizonyult személyeket azonnal el kéne különíteni, s vigyázni arra, hogy később, a kórházba kerülve, még véletlenül se fertőzzék meg az ápolókat.

Ma az lenne a legfontosabb feladat – mondta Falus Ferenc, hogy a járvány okozta betegség első nagy hulláma kisebb legyen, mint az ellátórendszer kapacitása. Miután ugyanis az egészségügy még nem készült fel rendesen a nagy tömegű ember fogadására – ennek megszervezése jelen pillanatban rögtönözve történik –, ezért minden plusz idő létfontosságú haladéknak számít. Ezért is fontos, hogy az ország lakói betartsák a szociális távolságtartásnak nevezett óvintézkedést. Ez ugyanis csökkenti, hogy hirtelen megnőjön a fertőzöttek és a szövődményes betegek száma.

A járványra való elkészülésre tíz éve volt a magyar egészségügynek, de a legutóbbi epidémia óta valójában nem történt semmi – hívta fel a figyelmet Falus Ferenc. A volt tisztifőorvos nem látja azt a járványügyi tervet, amelyet felfrissített volna a kormány. Csak az a 28 pontos intézkedési csomag került nyilvánosságra, ami azonban a teljes intézkedési terv részleteit nem tartalmazza.