Felmérés: a legtöbb magyar felélte tartalékait

HírKlikk 2021. május 9. 18:24 2021. máj. 9. 18:24

A járvány időszaka alatt a legtöbb magyar felélte tartalékait és a legtöbb család nem tud finanszírozni egy nagyobb kiadást. A Generali készített felmérést, hogy mennyi pénzt tudnak félretenni az átlagos munkavállalók.

Szinte az összes tartalékát felélte a korlátozások alatt a magyar emberek jelentős része, hiszen rengetegen estek ki a munkából, voltak kénytelenek ezáltal nélkülözni – írja a Blikk a Generali felmérésére hivatkozva.

A kutatásból kiderült, hogy egy átlagos alkalmazott egy hónap alatt 22 600 forintot tud félretenni és összesen hét havi ilyen megtakarítással rendelkezik. A gyermekes családok kevesebb, mint fele engedhet meg magának ekkora spórolást.

Összesítve, a magyarok 36 százalékának pedig legfeljebb egy hónapra elegendő plusz pénze van. Ez azt jelenti, hogy egy betegség miatti keresőképtelenség, akár a család teljes megtakarítását felszámolhatja másfél hónap alatt.

Kimutatták azt is, hogy ugyan szerencsésebb helyzetben vannak azok, ahol ketten is kenyérkeresők a családban, azonban ez sem kecsegtet sokkal több idővel, átlagosan három hónapig húzhatják – a kutatás szerint –, ha esetleg mindketten elveszítenék munkájukat, vagy nem lennének képesek tovább dolgozni.

Forrás: Blikk