Fideszes polgármester szerint is túlzó a szolidaritási adó mértéke

HírKlikk 2023. május 31. 18:40 2023. máj. 31. 18:40

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere többször is fogalmazott már meg kormánykritikát egy-két önkormányzati lépéssel kapcsolatban. Ezt tette most szerdán is. 

Cser-Palkovics András szerdán közösségi oldalán posztolt egy bejegyzést az önkormányzatok által kifizetendő szolidaritási adóról.

A szolidaritási hozzájárulást a gazdagabb önkormányzatoktól szedi be a kormány, Budapest szolidaritási hozzájárulása például azután emelkedett, hogy Karácsony Gergely lett a főpolgármester. Karácsony nemrég bejelentette, hogy az 58 milliárd forintból, amit be kellene fizetnie, 25 milliárdot egyszerűen törvénytelennek tart a főváros, ezért azt nem fogja befizetni. Azóta Budaörs vezetése is bejelentette, hogy pert indít a kormány ellen az adó miatt. A költségvetési tanács egyik dokumentumából pedig az derült ki a múlt héten, hogy a kormány 2024-től újabb 30 százalékkal megemelné ezt az adónemet – foglalja össze a 444.

Cser-Palkovics hosszan magyarázza, mi történik valójában, hiszen ő is sok kérdést kapott a témát illetően, de addig nem akart nyilatkozni, amíg nem ismeri a tényeket, jelen esetben a központi költségvetés konkrét tervezetét. Na most ebből az derül ki, hogy 2024-ben a kormány végül nem emeli a szolidaritási hozzájárulás mértékét. Ha mégis többet kell fizetnie egy önkormányzatnak, annak két lehetséges oka van, amit a polgármester közzé is tett.

„Az első, hogy csökkent adott település állandó lakosságszáma azonos vagy növekvő gazdasági teljesítmény mellett.

A második, hogy növekedett a gazdaság teljesítménye, így az adott település helyi iparűzési adóalapja (és ezáltal az adóbevétele is). Alapvetően ez a két tényező befolyásolja ugyanis a település adóerő-képességét, így a szolidaritási hozzájárulás összegét is.”

Mivel Székesfehérvárnak több lett az iparűzési adóbevétele, ezért várhatóan többet kell majd a városnak fizetnie. Megjegyzi továbbá, hogy sokszor elmondta már nyilvánosan is, hogy a szolidaritás elvével egyetért, de „a hozzájárulás mértékét azonban túlzónak tartom, az elköltésének logikáját pedig nem hatékonynak”.

Azt javasolja, hogy a magas gazdasági teljesítményű városok agglomerációjában kellene szétteríteni inkább a szolidaritási adó összegét, agglomerációs feladatokra.

Bejegyzését pedig azzal zárta, hogy várhatóan jövőre is magasabb összegű támogatást kap majd a város az állami költségvetésből önkormányzati feladatokra, mint amekkora összegű lesz a szolidaritási hozzájárulás.

Forrás: 444