Fizetett Orbán, mint a katonatiszt

NVZS 2024. július 24. 19:20 2024. júl. 24. 19:20

A miniszterelnököt a vesztes sajtóperében képviselő ügyvéd a héten átutalta a pergyőztes Pécsi Stopnak a perköltséget, valamivel több, mint bruttó egymillió forintot – tudtuk meg a portál ügyvédjétől. Litresits András szerint ez elvileg azt jelenti, hogy Orbán Viktor belenyugodott a másodfokú ítéletbe, és nem megy tovább a Kúriára, bár ez még változhat. A Pécsi Stop – és számos más portál, köztük a Hírklikk – ellen azért indíttatott Orbán sajtópert, mert a lapok egy Ausztriában megjelent interjúra hivatkozva arról számoltak be, hogy a kormányfő – egy meg nem nevezett családtagja javára – érdekeltséget akart volna szerezni a SPAR láncban,

A Hírklikk – már csak az érintettség miatt is – folyamatos figyelemmel kísérte ezeket a sajtópereket. Ahogy korábban beszámoltunk róla – több magyar laphoz hasonlóan, az Economx cikke alapján – ismertettük a Spar vezérigazgatójának egy Ausztriában megjelent nyilatkozatát, amelyben a többi között arról beszélt, azért szervezték át a SPAR magyarországi működését, hogy így védjék a céget „Orbán karmaitól”

A helyreigazítási pert a Hírklikk ellen az „Orbán megpróbálta beprotezsálni befektetőként egy rokonát a Sparba” címmel március 17-én megjelent cikkünk miatt indította a miniszterelnök. Ennek alapja Hans Reischnek, a Spar Austria csoport vezérigazgatójának az osztrák élelmiszeripari szaklapban, a Lebensmittel Zeitung-ban megjelent nyilatkozata volt. Olyan értesülésekről számolt be, hogyan próbálják magyar kormányzati nyomásra megszerezni a SPAR érdekeltségeit Magyarországon. A SPAR vezetője úgy fogalmazott: arra, hogy Orbán Viktor különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat, a csoport úgy reagált, hogy egyrészt feljelentést tett az Európai Bizottságnál, másrészt átszervezéseket hajtott végre.  A témáról egyebek között többször is írtunk még, mégpedig a VSquare értesülései alapján. Ezeket a cikkeket itt és itt is lehet olvasni.

A Pécsi Stop ellen indított perben első fokon május közepén hirdettek ítéletet Pécsett, majd június végén is vesztesként kellett elvonulnia a – Litresits megfogalmazása szerint – alapvetően a sajtószabadságról szóló perről. A bíró ugyanis elfogadta az érvelést, miszerint a sajtót nem terheli a valóság bizonyítása, ha a közszereplő nyilatkozatát a maga teljességében, szöveghűen tárja a nyilvánosság elé. A felperes közéleti szereplő, a perbeli cikk tárgya pedig jelentős közérdeklődésre számot tartó közügy intenzív vitájában jelent meg, a véleménynyilvánítás szabadsága pedig nemcsak a politikai jellegű vitákra vonatkozik, hanem a társadalmat érintő egyéb kérdések megvitatásának szabadságára is.    

A Hírklikk ellen még csak az elsőfokú ítélet született meg (június végén), amit Orbán megfellebbezett, de a másodfokú tárgyalás időpontja még nem ismert. 

A Média1 a Fővárosi Ítélőtáblánál tudakolta meg, hogy mikor lesznek a másodfokok az Orbán által indított többi, ugyanezen téma miatt indított sajtóperben. Az Indamediához tartozó Economx.hu elleni per másodfokú tárgyalása lesz a leghamarabb, szeptember 17-én. A 24.hu (Central Médiacsoport) ellen indított sajtóper következő fordulója október 1-jén lesz, az RTL.hu elleni egyik pert október 17-én, a másikat október 24-én tartják. A Magyar Narancs internetes oldalának szerkesztősége ellen indított per tárgyalására október 17-én, az Index.hu (Indamedia) elleni sajtóper másodfokú eljárására október 8-án kerítenek sort. Ami pedig az Orbán által első fokon egyedülikén megnyert per másodfokát illeti (ebben az alperes, a Klubrádió fellebbezett), azt majd október 8-án tárgyalják. Volt még egy Orbán által indított sajtóper, amelynek az alperese a 444 volt – ennek kifejezetten érdekesen alakult a kifejlete. Orbán vélhetően menet közben belátta, hogy nem neki áll a zászló, s így a 444 elleni sajtó-helyreigazítási perétől egy nappal a tárgyalás előtt elállt, de ez a lépés már későinek bizonyult.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom