Fokozódik a hőség és egyre többen halnak majd meg emiatt Európában

HírKlikk 2024. augusztus 24. 16:55 2024. aug. 24. 16:55

Megháromszorozódhat a meleg okozta halálesetek száma Európában a század végére, főleg a déli országokban élő emberek vannak veszélyben. A klímaváltozás miatt az egész világon majdnem négyszeresére nőhet a hőség miatt meghalt emberek száma, és több mint ötszázmillióan kerülhetnek az éhezés szélére. 

A The Lancet Public Health című tudományos folyóiratban közzétett kutatásról beszámolva az RTL.hu ír arról, hogy a klímaváltozás okozta felmelegedés évente majdnem 130 ezer embert ölhet meg Európában a század végére, ami háromszor annyi, mint a mostani számok. 1991 és 2020 között évente átlagosan 44 ezer ember halt meg a túl nagy meleg miatt Európában. 2022-ben ez a szám több mint hatvanezer volt, 2023-ben pedig 47 ezerre csökkent. A téli hideg ugyanakkor több áldozatot szedett Európában, mint a hőség, ezért voltak, akik azzal érveltek, hogy a klímaváltozás okozta felmelegedésnek ebből a szempontból jó hatása lesz, mert az enyhülő telek csökkenteni fogják az időjárás miatti halálesetek számát. A kutatás szerint azonban a durvuló hőhullámokban többen fogják életüket veszteni, mint amennyivel kevesebben esnek áldozatul a téli hidegeknek. 

A kutatás adatai szerint az extrém meleg és a nagy hideg együttesen több mint 407 ezer ember halálát fogja okozni évente a század végére, ami több mint 13 százalékos emelkedésnek felel meg. 

Egy korábbi kutatás eredményei szerint világszerte 370 százalékkel nőhet a nagy meleg miatt meghalt emberek száma, és több mint ötszázmillióan kerülhetnek az éhezés szélére. 

További részletek itt.

Forrás: rtl.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom