Fokozott védekezés – de mi ellen?

Sebes György 2021. április 22. 13:09 2021. ápr. 22. 13:09

Felsorolhatatlanul sok dolog zavarhatja meg napjainkban Magyarországon a köznyugalmat. A hatalom nézőpontjából azonban csak az ellenzéki összefogás ilyen. Meg is próbálnak tenni ellene.

Jó tudni, hogy szép hazánkban minden rendben van. A több mint egy éve tartó járványhelyzet persze egy kicsit zavarja az ideális képet, de a mi bölcs kormányunk – háta mögött a kétharmados parlamenti többség bátor embereivel – mindent megold. Ha kell, még a veszélyhelyzeti rendeletek hatályát is meghosszabbítja legalább szeptemberig, bizonyítva, hogy egy pillanatig sem hagyja magára az ő népét.

Csak az ellenzékkel van gond. Ők zavarják szinte folyamatosan a köznyugalmat. Nem elég, hogy oltásellenességükkel igyekeznek félrevezetni a közvéleményt, még előválasztást is tartanának. Nagy szerencséje ennek az országnak, hogy a hatalom birtokosai még időben megpróbálnak ráébreszteni mindenkit, ne dőljenek be ennek az aknamunkának.

Nyugalomra és felelősségteljes politizálásra van szükség – hívta fel a figyelmet Kecskemét – kell-e mondani:fideszes – polgármestere. Szemereyné Pataki Klaudia legott meg is kérte – tiszteletteljesen - ellenzéki képviselőtársait, hogy az előttünk álló időszakra függesszék fel pártpolitikai alapú csatározásaikat. Béke kell, nem pedig előválasztási kampány – írta a Facebookon. Hiszen –tette hozzá – a következő hetek, hónapok kihívásai felelősségteljes politikusi hozzáállást igényelnek városi szinten is, pártállástól és értékrendtől függetlenül.

De nemcsak az Alföldön, a királyok városában is ugyanezt szorgalmazza a – szintén kormánypárti – polgármester. Cser-Palkovics András különösen kifogásolhatónak tartja, hogy az ellenzéki pártok a járványhelyzet kritikus pillanataiban kezdték el előválasztási kampányukat. Úgy vélte, hogy normál körülmények között ezzel semmilyen probléma nem lenne, de a mostani se nem normál, se nem ideális helyzet. Még azt is kifejtette, hogy az egy éve áhított békét lehetetleníti el egy pártpolitikai csata, melynek színvonalától és kiélezettségétől nem vár semmi jót.

Ez persze csak két vélemény, amely arra szolgál, hogy erősítse a kormány szándékait. Nem mintha Orbán Viktornak és csapatának szüksége lenne erre, tudják ők maguktól is, miképpen lehet megosztani az országot és lehetőség szerint elszigetelni a jelenlegi hatalom ellen összefogó ellenzéket. Pontosan tisztában vannak azzal is, hogy teljes nyugalom csak akkor lehet, ha megkísérlik kiküszöbölni az ellenük szövetkezőket.

Nem számít, hogy – a lakosság arányában – Magyarországon kirívóan sok áldozata van a járványnak, miután a kormány az egy év alatt többször is súlyosan hibázott a szükséges intézkedések megtételekor. Nem számít, hogy folyamatosan büntetik azoknak a településeknek – beleértve Budapestet is – a lakosságát, amelyekben ellenzéki vezetésű önkormányzatokat választottak 2019.ben. Nem számít, hogy – egy esetleges választási vereségre készülve - alapítványokba talicskáznak ki jelentős állami pénzeket. Nem számít az egészségügy helyzete, az egyetemek sorsa és az sem, hogy elérték, Magyarország lényegében magára maradt a nemzetközi színtéren.

Hosszú lenne a felsorolás, ha mindent meg akarnánk említeni, amiről úgy látszik, mintha megzavarná a köznyugalmat. A hatalom nézőpontjából azonban egyik sem olyan, ami békétlenséget szíthat. Ilyesmi csak egyetlen egy van. Nevezzük nevén: az ellenzéki összefogás. Az abban résztvevő pártok külön-külön messze elmaradnak a Fidesz támogatottságától. Ám együtt veszélyt jelentenek. Ezt ők is felismerték, és Orbán Viktor is érzi, hogy véget vethetnek egyeduralmának.

„Elengedhetetlen a fokozott védekezés” – olvasható a szokás szerint az éj sötétjében benyújtott törvényjavaslat indoklásában. Írásban a járványt jelölik meg, mint ami ellen védekezni kell, de ez nyilvánvalóan csak ürügy. Egy olyan országban, amelynek nemzeti stadionjába alig több mint másfél hónap múlva be akarnak engedni majdnem 70 ezer szurkolót és ahol a beoltottak magas számához mérik a szigorú korlátozások enyhítését, ott a hatalom már nem a fertőzéstől tart. Azért van szükségük „gyors és hatékony döntéshozatalra”, nehogy kicsússzon a kezükből a politikai irányítás.

Nyugalom. Ez a fideszes polgármesterek legfőbb kívánsága. Nincs kétség, el is érhetik. Azt viszont már senki sem garantálhatja, hogy a nagyon is időszerű változások valamilyen módon nem törnek utat maguknak. Még az is lehet, hogy az – az eredeti tervekhez igazodó - előválasztást valamiképpen sikerül meghiúsítani. De ez vélhetően már nem segít a köznyugalmat rendszeresen megzavaró rendszeren.