Fontos változás a jogosítványoknál, érdemes lesz rá figyelni

HírKlikk 2021. február 22. 04:45 2021. feb. 22. 04:45

Magyar Közlönyben jelent meg, hogy az emberi erőforrások minisztere módosítja a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló rendeletet – írja az Infostart.

A jövőben a jogosítványhoz szükséges egészségi alkalmassági vizsgálat határidejét úgy kell megállapítani a hivatásos és a nem hivatásos járművezetők esetében is, hogy annak hónapja és napja megegyezzen a vizsgált személy születésének hónapjával és napjával.

E szabály alkalmazása esetén a határidő a vizsgált személy határidőt követő első születésnapjáig túlléphető. Ha a vizsgált személy február 29-én született, és az alkalmasság határideje lejártának évében ez a nap hiányzik, akkor az alkalmasság határideje február 28-án jár le. Az új szabály júliustól érvényes.

Eddig a nem hivatásos sofőrök egészségi alkalmassági vizsgálatát a választott háziorvos, vagy a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti háziorvos végezhette. Ez a kör kiegészül az üzemi orvossal, továbbá – a nem szervezett munkavégzés keretében dolgozó személy esetén – a lakóhelye szerint területileg illetékes foglalkozás-egészségügyi szakellátó helyi orvossal is. Ez a rész már szombattól hatályos.