Freund Tamás: a konfrontatív politika az Akadémia számára zsákutca

HírKlikk 2020. július 10. 15:30 2020. júl. 10. 15:30

„Egy nemzeti intézményről van szó, ami nem lehet ellenzékben” – nyilatkozta Freund Tamás, az MTA újonnan megválasztott elnöke, de hozzátette, hogy szerinte a másik jelölt, Pléh Csaba is hasonlóan gondolkodik. Az új elnök nem csak pártpolitikáról beszélt, hanem bírálta a kutatóhálózat elvételét és a kormánypárti sajtó támadásait is, viszont kiállt a genderkutatás mellett – írja az Index.

Freund Tamás az Indexnek adott interjújában beszámolt arról, hogy fontosnak tartja, hogy a nemzeti intézménynek számító Magyar Tudományos Akadémia jóban legyen a mindenkori kormánnyal. Hozzátette, megpróbálják a kormány döntéseit a társadalomra optimalizálni, de távol fogja tartani az Akadémiát attól, hogy pártpolitikai kampányokba keveredjen.

Az új elnök szerint, volt vetélytársa, Pléh Csaba is hasonló véleménnyel van, mint ő.

A kutatóhálózat elvételének kapcsán azonban már kritizálta a kormányt: „Az Akadémiával való kormányzati bánásmód, az, hogy 54 percet kaptunk a sorsunkról döntő törvényjavaslat elbírálására, nem volt méltó az Akadémiához, mint nemzeti intézményhez. A kutatóhálózat elvétele, és az Akadémián születő eredmények eljelentéktelenítése a kormány-közeli sajtóban ahhoz vezetett, hogy sok független gondolkodású tudós elvesztette a hitét a kormányban”

Az elnök megjegyezte, méltatlan volt, ahogyan a kormánysajtó megpróbálta súlytalannak beállítani a kutatóhálózat cikkeit.

Freund megvédte a genderkutatást is, ami szerinte legitim kutatási terület, hiába próbálja ennek az ellenkezőjét bebizonyítani a kabinet.

„Genderkutatás az is, hogy a nők hogyan integrálódjanak vissza a munka világába, senki nem mondaná, hogy ez ne lenne fontos. Vannak olyan aspektusai, amelyek kiemelten jelentősek, mások talán kevésbé, de erre így rálegyinteni, hogy ez kidobott pénz és felesleges, azt nem lehet” – nyilatkozta Freund.

Elmondása szerint, két éve nem találkozott négyszemközt Orbán Viktorral. Akkoriban azért, hogy elmondja, a Palkovics-terv a kutatóhálózat elvételére miért zsákutca. Süket fülekre talált. Viszont szerinte a tudományos függetlenség nem csorbult semmit a terv végrehajtása óta.

„Most azt remélhetjük, hogy a kutatások nagy részét biztosítja majd az alapfinanszírozás, lesznek projekt jellegű támogatások is, és megígérték, hogy a kutatóhálózat még ebben az évben 30 százalékos béremelést kap” – árulta el az elnök.