A gazdaságfejlesztési miniszter úgy látja, brutálisan hatékonyak a kormányzati intézkedések

HírKlikk 2023. augusztus 8. 10:40 2023. aug. 8. 10:40

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a kormány egyre inkább letöri az inflációt, 2023 júliusában az infláció mértéke már 17,6 százalékra csökkent. Ez az előző hónaphoz, júniushoz mérten újabb 2,5 százalékpontos csökkenést jelent, míg a januári tetőzéshez viszonyítva, már több mint harmadával alacsonyabb a szankciós infláció mértéke – hívta fel a figyelmet keddi közleményében Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter.

Az infláció csökkenésének fontos eleme, hogy az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal csökkentek az élelmiszerárak, összességében pedig (éves alapon viszonyítva) már gyakorlatilag a felére csökkentette a kormány az élelmiszerinflációt tetőpontjához képest – írta.

Nagy Márton megjegyezte, hogy „ez már a dinamikus inflációcsökkenés időszaka, a célzott kormányzati intézkedések, azaz a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer rendkívül hatékonyan és sikeresen működnek, mert öldöklő versenyt indítottak el az élelmiszer-kereskedelmi piacon, ez pedig egyre lejjebb és lejjebb szorítja az árakat".

Nagy Márton hozzátette, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Gazdasági Versenyhivatal által júliusban elindított online árfigyelőt már közel 1 millióan használták, a platform által generált árverseny hatására a megfigyelt 62 termékkategóriából 53-ban csökkentek az árak, átlagosan közel nyolc százalékkal. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerárak csökkenésének júliusban 0,7 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve két százalékpontos élelmiszer-inflációt csökkentő hatása lehetett a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.

Az online árfigyelő rendszer ráadásul nemcsak megakadályozta, hogy a multik árat emeljenek az élelmiszerárstopok kivezetését követően, hanem az élelmiszerárak csökkentésére is rákényszerítette a multikat – hívta fel a figyelmet. A legkedvezőbb árakat nézve, a hatósági árhoz képest, így a liszt ára 52 százalékkal, a napraforgó étolajé 40, a tojásé 38 százalékkal, a burgonya ára 27 százalékkal lett olcsóbb – jegyezte meg.

A miniszter hozzátette, hogy a kormány a családok és a nyugdíjasok megvédése érdekében folyamatosan nyomon követi az inflációs folyamatok alakulását és véget vet az indokolatlan áremeléseknek. A Gazdasági Versenyhivatal ezért szigorúan ellenőrzi a multicégeket, hogy megelőzze az árspekulációt, a kormány pedig augusztustól 10-ről 15 százalékra emelte a kötelező akciózás mértékét, és kiterjesztette azt az árstopos termékekre is.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az inflációt a „porba kell taposni", a kormány addig nem áll meg, amíg egy számjegyű nem lesz a szankciós infláció. Nagy Márton kiemelte, hogy az adatok alapján, erre már 2023 októberében sor kerülhet, azaz a kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően, már jóval az év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet az infláció.

Forrás: MTI