Gosztonyi Gábor: a tanév rendje híján az iskolák nem tudják megszervezni éves tevékenységüket

Millei Ilona 2022. július 15. 14:00 2022. júl. 15. 14:00

Az idén hivatalosan még sehol nem jelent meg a tanév rendje, amit elméletileg az oktatásért felelős miniszternek kell rendeletben kiadnia. Így az iskolák sem tudják hivatalosan tervezni a tanévet – emlékeztette a Hírklikket Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Hozzátette, a tanév rendje látszólag egy jelentéktelen dokumentum, de az iskolák életének megszervezéséhez elengedhetetlen. Az eddigi években április végén, május elején, legkésőbb június elején kiadták. A PSZ azt tervezi, hogy az oktatási államtitkárságtól levélben érdeklődik, mit tud az új tanév rendjéről.

Mit rejt a titokzatos fogalom, mi a tanév rendje? 

A tanév rendje az a hivatalos jogszabály, dokumentum, amely alapján az iskoláknak meg kell szervezniük a tanévre szóló saját életüket. Azért fontos, mert azt tudjuk, hogy a tanítási idő szeptember 1-jétől a következő év június 15-ig, a tanév szeptember 1-jétől a következő év augusztus 31-ig tart. Csakhogy ezen kívül az intézményvezetőknek – akik a saját iskolájukra összeállítják a tanév rendjét –, no meg persze a pedagógusoknak is tudniuk kell, hogy az évet miképpen szervezzék meg. Tudni kell, hogy mikor vannak hivatalosan a szünetek, azok hány naposak, mikor vannak a ledolgozandó ünnepnapok szombaton, arra tervezzenek-e más foglalkozást. Tudni kell azt, hogy például az öt, intézményvezető által adható tanítás nélküli napot mikorra szervezzék. Ha ugyanis sok szombaton kell bemenni dolgozni, azt sok iskola tanítás nélküli napnak rendeli el. Vagyis egy sor olyan fontos dolog van a tanév rendjében, ami alapján az iskolák tájékozódni tudnak. 

Mikor és ki szokta kiadni?

Elméletileg az oktatásért felelős miniszternek kell rendeletben kiadnia. Az elmúlt években tervezet formájában ezt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is megkapta véleményezésre. Miután véleményeztük, annak rendje és módja szerint mindig vissza is küldtük a minisztériumnak.  Április végén, május elején, tavaly június elején adták ki, hogy az iskolák ez alapján tudják megszervezni az éves tevékenységüket. 

Az idén már megkapta a Pedagógus Szakszervezete a tanév rendjét véleményezésre?

Még nem, de ez a kisebbik gond, a nagyobb az, hogy az iskolák nem tudják, hogyan tervezzenek. Nem tudom, hogy áll ez a dokumentum, az is lehet, hogy egyszer csak kiküldik az iskoláknak. 

Vagyis még nem adták ki a tanév rendjét?

Hivatalosan még sehol nem jelent meg ez a jogszabály, így az iskolák sem tudják hivatalosan tervezni a tanévet. Fontos azt is tudni, hogy mikor van az őszi, téli szünet, mert ahhoz képest szokták szervezni például a középiskolákban a szalagavatót. Olyan is előfordult már, hogy szalagavatót tettek egy olyan tanítás nélküli munkanapra, egy szombatra, amit egyébként le kellett volna dolgozni. Akkor azt a napot így dolgozta le az adott intézmény. Tudni kell azt is, hogy a ballagást mikorra tűzzék ki, mert a tanítási év rendjében jelennek meg a szakképzésben a záróvizsgák időpontjai. Ahhoz képest kell megszervezni a ballagást.

Az érettségi időpontját is ismerni kell ez okból?

Az érettségi időpontját központilag határozzák meg, de az sem baj, ha a pedagógus ismeri, mert szeptemberben ahhoz képest tudja elkezdeni az érettségizők felkészítését. Egyáltalán nem mindegy, hogy április 30-án van vége a végzősök évének vagy május 5-én. A plusz egy hét sok idő, amikor még alaposabban el lehet mélyülni egy témában. Vagyis a tanév rendje látszólag egy jelentéktelen dokumentum, de az iskolák életének megszervezéséhez elengedhetetlen.

Mikor kellene legkésőbb megkapniuk az iskoláknak, hogy még egyáltalán használni tudják az intézményvezetők?

Napokon belül kézhez kellene kapniuk, de már így is el vannak késve.

A tanévet egyébként meg lehet kezdeni anélkül, hogy a tanév rendjét megkapták volna az iskolák?

Nem ismerem a jogszabályt ennyire pontosan, de azt gondolom: felelősen biztosan nem lehet elindulni. Azt is tudni kell, hogy a nyitó tantestületi értekezleten a nevelőtestület dönt a saját intézményi tanévének a rendjéről. Akkor el kell fogadni azt. Akkor tudni fogják például, hogy a téli szünet mikor ér véget, és ahhoz képest azt az öt nap intézményvezetői szünetet például februárban síszünetnek rendelik el. Ha nincs hivatalos tanév rendje, fogalmuk sincs, hogy ezt hová tegyék. Tudni kell, hogy mikor fejeződik be az első félév, ahhoz képest mikor kell a félévzáró konferenciát megtartani, mikor kell a félévi értesítőket kiosztani. Ez adminisztratív dolog, de a rendelet nélkül egy tanévet egy intézmény felelősen gondolkodva nem nagyon tud megkezdeni.

Az is lehet, hogy az idén nem szeptember 1-jén kezdődik a tanév?

Ezt kizártnak tartom. Ennél talán jobban oda fog figyelni az oktatási kormányzat. Mindenesetre a PSZ tervezi, hogy az oktatási államtitkárságtól levélben érdeklődik, mit tud az új tanév rendjéről. 

 

 

 

 

Forrás: Hírklikk