Gulyás: nem gondoljuk, hogy az uniós hatóság engedélye megbízhatóbb, mint a magyar

HírKlikk 2021. január 21. 16:20 2021. jan. 21. 16:20

Az orosz Szputnyik oltóanyagról Gulyás Gergely közölte: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tud majd pontos számokat mondani pénteki tárgyalásait követően, de úgy tűnik, Oroszország képes volt a gyártókapacitás hiányát kezelni és nagyobb mennyiségben tud gyártani vakcinát.

A kínai vakcináról azt mondta: megállapodtak egymillió adag azonnali szállításáról, de ehhez az OGYÉI engedélye is szükséges.

Megjegyezte: nem lesz lehetőség a regisztrációra a háziorvosoknál, mert csak akkor tartható be a megfelelő sorrendiség az oltásnál, ha központi nyilvántartás áll rendelkezésre.

A miniszter arról is beszélt, hogy az EU-csúcson várhatóan az oltás ütemezéséről és a korlátozásokról lehet szó, az állam- és kormányfők vélhetően azt fogják sürgetni, hogy a lehető leggyorsabban tegyenek lépéseket azért, hogy minél több vakcinához jussanak a tagállamok.

Közölte: lesz védettséget igazoló okirat – várhatóan február közepétől –, mindenki kap egy plasztikkártyát a védettség tényéről, ha meggyógyult a betegségből vagy beoltották.

Kiemelte: azon dolgoznak, hogy mielőbb kinyithassanak a szállodák, és ha kellő számban vannak beoltott emberek, nincs ok arra, hogy fenntartsák a korlátozásokat.

A debreceni vakcina-fejlesztésről közölte: ez már nem jelenthet megoldást a jelenlegi járványban, mert hosszabb időt vesz igénybe egy vakcina-labor létesítése.

A miniszter hangsúlyozta, semmilyen hatóságra nem kívánnak nyomást gyakorolni, hogy ne tartsák be a szakmai protokollokat. Hozzátette: azt minden hatóságnak – a magyarnak és az európainak is – figyelembe kell vennie, hogy naponta ezrek halnak meg a koronavírus miatt, akiket ha beoltanak, akkor nem haltak volna meg. Ezért az engedélyezést fel kell gyorsítani – hangoztatta.

Elmondta, nem gondolja, hogy az Angliában már engedélyezett AstraZeneca-vakcina kapcsán az angol hatóságok felelőtlenül jártak el, de azt sem, hogy Kína több mint tízmillió polgárát beoltatná egy káros vakcinával.

Arra a kérdésre, hogy teljesíthető-e az a brüsszeli elvárás, hogy márciusig a 80 év felettiek és az egészségügyi, szociális dolgozók legalább 80 százalékát, nyárig a felnőtt lakosság 70 százalékát beoltsák, Gulyás Gergely azt mondta, ha ilyen ütemben érkeznek az EU-ból a vakcina-szállítmányok, akkor ez csak akkor teljesíthető, ha alternatív forrásból is tud szerezni vakcinát a magyar kormány.

Kitért arra, a szerződések alapján nem szankcionálható, hogy Pfizer gyógyszergyártó néhány héten keresztül kevesebb vakcinát szállít.

Kérdésre elmondta, egyetlen kormánytagot sem oltottak még be koronavírus ellen, az oltási rendtől ugyanis csak törvénymódosítással lehet eltérni.

Egy másik kérdésre, miszerint a pécsi virológusok szerint akkor érdemes beadatni a kínai vakcinát, ha azt az uniós hatóság is engedélyezi, Gulyás Gergely közölte, Magyarországnak vannak saját hatóságai, ezért nem gondolják, hogy az uniós hatóság engedélye bármivel megbízhatóbb, mint a magyaré.

Forrás: MTI/Hírklikk