Gulyás tévedett – vagy nagyon komoly a baj

NVZS 2023. november 10. 18:05 2023. nov. 10. 18:05

Volt egy kifejezetten érdekes momentum a csütörtöki Kormányinfón: Gulyás Gergely ugyanis közölte: „péntek délutánra lesz meg a Központi Statisztikai Hivatal októberi inflációval kapcsolatos adata, amely várhatóan 10 százalék körül alakul”. A rövidke kijelentés két igencsak komoly kérdést is felvet.

Az egyik ezek közül: hogyhogy délutánra? Mint tudvalévő, a Központi Statisztikai Hivatal hagyományosan mindig reggel 9 órakor teszi közzé az előre meghirdetett menetrend szerint aznap esedékes jelentését/jelentéseit. Ha kivételt tesznek, az bizony sanda szándékra utalhat. Azóta már kiderült, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter csak tévedett és véletlenül mondta be a délutánt (amit alátámaszt, hogy rögvest zavartan a Kormányinfót vele együtt tartó Szentkirályi Alexandrára nézett). Meglehet persze, hogy ezúttal a kormány esetleg visszadobta a KSH-nak az eredetileg a szakértői által kidobott adatot, és újraszámolást „kért”. 

Mellár Tamás, korábbi KSH-elnök, jelenlegi országgyűlési képviselő szerint fontos lenne, hogy ragaszkodjanak a szokásos kiadási menetrendhez, hiszen „egy statisztikai adat annyit ér, amennyire megbíznak benne”.

Nem a rosszindulat miatt vagyunk ennyire gyanakvók. Emlékezzünk csak! A 24.hu alapján a Hírklikk is beszámolt arról, hogy 27 év után váratlanul távozott a statisztikai hivataltól a nemzeti számlák főosztály-vezetője, mégpedig azután, hogy a kormány számára kellemetlen GDP-adat jelent meg, hiszen a recesszió végét, negyedéves alapon már árnyalatnyi növekedést vizionáltak, ehhez képest 2,3 százalékos visszaesést tartalmazott az egy évvel korábbihoz képest a közzétett adat. KSH-s körökben is az a hír járta, hogy a korábbi főosztályvezető távozása összefügg a vártnál rosszabb makrogazdasági adatokkal, sőt, a 24.hu-nak név nélkül nyilatkozó források úgy tudják, másnak is mennie kellett a nemzeti számlák közeléből.

No, de két érdekességet említettünk. A másik Gulyás kijelentésének a második része, az, hogy 10 százalék körül alakul az októberi infláció. Mondta ezt ő csütörtökön délután. Pedig – ahogy Mellár Tamás portálunknak elmondta – a miniszterelnökség és a minisztériumok valóban megkapják korábban az adatokat, de nem ennyivel. Az előre meghatározott menetrend szerint az esedékes közzététel napját megelőző este, tőzsdezárás után lehet átadni az aktuális adatot, elkerülendő bármilyen kiszivárogtatást. Most akkor Gulyás vagy csak blattolt, gondolván, az előző havi 12,2 százalékos szintről csak lejjebb ment a tízhez még közelebbire az infláció, vagy – és ez lenne a sokkal rosszabb – a KSH megszegte a szabályt.

Ez sem kizárt, hiszen volt már ilyen „tévedése”. Az idén februárban a kormányközeli Makronóm Intézet napokkal a hivatalos megjelenése előtt hozzájutott a február 6-ára betervezett, a tavalyi kiskereskedelmi teljesítményt összegző KSH-jelentés számaihoz. A portál ugyanis megkapta az intézet vezető közgazdászának a tényadatokra épülő elemzését. Mellár akkor a Hírklikknek leszögezte: „Az ügy nagyon súlyos, erős a gyanú, hogy a KSH folyamatosan és módszeresen ad ki statisztikai adatokat azok hivatalos megjelenése előtt bizonyos baráti köröknek, így hozva őket előnyös helyzetbe”.