Gurmai Zita: Fizetőssé akarnak tenni egyes orvosi vizsgálatokat?

HírKlikk 2019. november 5. 11:47 2019. nov. 5. 11:47

Gurmai Zita szerint úgy tűnik, hogy a kormány fizetőssé akarja tenni a háziorvosi ellátásban felmerülő esetleges vizsgálatok egy jelentős körét. Az MSZP frakcióvezető-helyettese minderről az Országgyűlésben beszélt hétfőn.

Gurmai Zita elmondta, hogy a kormány T/7847. számon törvényjavaslatot nyújtott be „Egyes egészségügyi tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról” címmel, amely lehetőséget teremt arra, hogy „valamely szolgáltató nem közfinanszírozott ellátást igényeljen más szolgáltatótól, valamint ehhez kapcsolódóan az időpontfoglalási szolgáltatást is használhassa.”

Vagyis magyarul ezt az jelenti – tette hozzá a politikus -, hogy a közfinanszírozott ellátást nyújtó háziorvos a hozzá forduló beteget egy fizetős magánkórházba is küldheti vizsgálatra. Sőt, a hozzá érkező betegnek még időpontot is foglalhat úgy, hogy a vizsgálat költségeit a betegnek kell kifizetnie! Döbbenetesnek nevezte a javaslatot, amivel kapcsolatban négy kérdést tett föl:

Valóban annak a lehetőségét kívánják megteremteni, hogy a háziorvos az ingyenes ellátás helyett fizetős magánkórházba küldje vizsgálatra a betegeit? Valóban így akarják átterelni a betegeket a közfinanszírozott állami ellátásból a fizetős magánellátásba? Mi alapján döntik majd el, hogy a háziorvoshoz forduló beteget fizetős ellátásban részesítik, vagy közfinanszírozott vizsgálatot kaphat? És végül: mi a céljuk ezzel a szabályozással?

Rétvári Bence államtitkár szerint nincs ilyen célja a kormánynak. Hozzátette: garantálták, hogy ingyenes közfinanszírozott ellátásban részesülhetnek az emberek és továbbra is cél, hogy az állami és magánellátás teljesen elkülönüljön.

Az MSZP-s politikust nem nyugtatta meg a kapott válasza. Gurmai Zita szerint a javaslat pontatlanul fogalmaz és nincs összehangolva a vonatkozó egészségügyi tárgyú törvényekkel sem. Ez a hanyagság pedig azt a gyanút veti fel, hogy ez nem véletlen, hanem szándékos – tette hozzá.

„Ne feledjük ugyanis, hogy Önök küldték padlóra a magyar egészségügyet. A tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek 85 százaléka a Fidesz kormányzása alatt üresedett meg. És önök tették fizetősség az egészségügyet, hiszen a magán gyógyszerkiadások egy főre lebontva mára már meghaladják az állami kiadásokat. Azt javaslom: ne tetézzék az eddigi hibáikat egy újabb bűnnel! Gondoljuk át együtt ezt a javaslatot, mert a háziorvosok által rendelt vizsgálatok fizetőssé tétele elfogadhatatlan!” – hívta fel a figyelmet Gurmai Zita.

Forrás: Hírklikk