Gurmai Zita: összetartva, vállvetve kell a fideszes kormány ellen harcolni

HírKlikk 2023. szeptember 8. 16:10 2023. szept. 8. 16:10

A Jóléti Magyarországhoz minden magyarnak joga van, az MSZP ennek a megvalósítását vázolja fel országjárása során. Előrelépés kell a foglalkoztatás, az uniós támogatások, az oktatás és az önkormányzatiság területén, a cél a skandináv modell megvalósítása. Gurmai Zita országgyűlési képviselő csütörtökön, a békéscsabai fórumon ezek fontosságáról is beszélt Kis Andrea elnökségi tag, Miklós Attila városi elnök és Korózs Benjamin, a Societas elnöke társaságában.

Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes felszólalásában kiemelte, minden országjárásnak fontos eleme az, hogy „terepre” is menjenek az emberek, az MSZP pedig az a párt, amelyik a legnagyobb vidéki hálózattal rendelkezik. Személyes történetként visszaemlékezett, hogy családja több szálon kötődik Békés megyéhez, vasutas nagyapja is Békéscsabán vonult nyugdíjba.

A politikus ezután felolvasta Komjáthi Imre társelnök üzenetét, aki betegség miatt nem tudott részt venni a rendezvényen. A szocialista országgyűlési képviselő beszédében kifejezte reményét egy olyan jövő iránt, ahol a gyermekek mindennapjai biztosítva vannak, jólét és egészség veszi körbe az embereket.

A frakcióvezető-helyettes ezt követően visszatért saját beszédéhez, amelyben kiemelte, hogy Magyarországon ma szükség van kitartásra és összetartásra is, hiszen jelenleg számos terület szétesőben van, az oktatás, az egészségügy, a közszolgáltatások napról-napra széthullanak. A fideszes kormány pedig, amit bírt, ellopott, jövőt pedig sosem épített, csupán felélte az ország tartalékait. Ma pedig a megszorítások eszközét használják a nyugdíjak, a bérek és a jóléti közkiadások esetében is.

Az MSZP szerint északra kell tekinteni, a skandináv államokat kell példaként venni, ahol 100 éve sikeresen működtetik a szocialisták által is javasolt modellt. „Nem csodát, hanem végrehajtható, bizonyítható alternatívát kínálunk” – szögezte le Gurmai Zita. Ebben pedig az ember az elsődleges, tudásra és nyitottságra épül. Hozzátette, teljes modellváltást azonban nem lehet pár hónap alatt véghez vinni.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese öt területet emelt ki, ahol a lehető leghamarabb beavatkozásra van szükség, ezeken a területeken a legégetőbb a probléma. Ezek a bérek és a munka, az EU-s források, az iskolák és a képzés, az önkormányzatok és a felsőoktatás. Ha a kormány ezeken a területeken mihamarabb intézkedne és tenne ezek fejlesztéséért, akkor azonnal érezhető lenne az előrelépés. 

A szocialista országgyűlési képviselő elmondta, a NER lebontása csak tégláról téglára elképzelhető, ezt már megtanulhatta mindenki. Néhány téglát már sikerült lebontani 2019-ben is, azonban 2024-ben újabb téglákkal kell ezt folytatni, hogy 2026 után már a fal se álljon többé. A vasutasok példájával élve, Gurmai Zita elmondta, az összetartás, teljesítménykényszer összekovácsolta őket, ezért is ezek a szakszervezeteket a legerősebbek. Ezt a mentalitást pedig az ellenzéknek is meg kell tanulnia és vállvetve, együtt kell a jelenlegi rendszer ellen harcolnia.

Miklós Attila a Jóléti Magyarország víziójával kapcsolatban kifejtette, hogy számos, egyébként is járó szolgáltatást, milyen módon kellene biztosítani az embereknek.

Kis Andrea elnökségi tag elmondta, a jövőben a Jóléti Magyarországot kell megteremteni, ehhez pedig szükség van a biztonságra, hiszen ez határoz meg mindent. Korózs Benjamin, a Societas elnöke felszólalásában kifejtette, büszke arra, hogy MSZP-s és büszkén vezeti a társult ifjúsági szervezetet. Leszögezte, az MSZP egy olyan párt, amelynek erős helyi szervezetei vannak, akik mindig tettre készek és szívesen tesznek a pártért, ez pedig ma egy ritka és megbecsülendő érték.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom