Gyermekbántalmazás ellen

M.I. 2020. november 10. 20:30 2020. nov. 10. 20:30

Ismerd fel, és tegyél ellene címmel novemberben gyermekbántalmazás elleni kampányt indított az UNICEF Magyarország. Az akcióhoz tartozó plakátok már láthatók is az ország több pontján. A pandémia alatt egyes becslések szerint, akár 30 százalékkal is nőhetett a gyermekbántalmazási esetek száma, amelyek legnagyobb része láthatatlanul és évekig feltáratlanul történik meg.

A kampányt megelőzően, az UNICEF Magyarország felmérést készített, amely a magyarok gyermekbántalmazással kapcsolatos attitűdjét vizsgálta. A Publicus 1003 fő megkérdezésével elvégzett országos kutatása szerint, a többség (83 százalék) nem tartja elfogadhatónak, hogy a szülő fizikai fenyítéssel „nevelje” gyermekét. Tizennégy százalék ugyanakkor nem lát ebben kivetnivalót. A megkérdezettek 38 százaléka úgy véli, egy-egy pofontól nem lesz baja a gyereknek. Ugyanennyien értenek egyet azzal a kijelentéssel, hogy a gyerekeknek elsősorban kötelességeik vannak, nem jogaik.

Az oldalon a feliratkozó érdeklődők ingyenes mini kurzusban ismerkedhetnek meg a gyermekbántalmazás fogalmával és fajtáival, valamint kapnak egy részletes, de közérthető gyermekvédelmi útmutatót is. Ezek hasznos tudnivalókkal szolgálnak szülőknek, pedagógusoknak, maguknak a gyerekeknek, de legfőképpen mindenkinek, aki a megoldás része szeretne lenni és fontosnak érzi, hogy véletlenül se menjen el tétlenül egy bántalmazott gyermek mellett, ha módjában állhat megvédeni.

Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója azt mondja, „Mindenki találkozhat a jelenséggel és alighanem sokan sokszor találkozunk is – az utcán, játszótéren, az iskolában, a neten, bárhol –, csak nem feltétlenül gondolunk bele, vagy bizonytalanok vagyunk abban, hogy ránk tartozik-e, közbeavatkozhatunk-e. Az első lépés, hogy felismerjük, ha egy gyereket bántalmaznak. A második, hogy átérezzük, hogy nekünk is közünk van hozzá és tegyünk a bántalmazás ellen, védjük meg a gyermeket – mégpedig megfelelő módon. Nem mindig egyértelmű, hogy mit tehetünk, mit nem, hogyan léphetünk fel, mivel használunk vagy ártunk. Az UNICEF Magyarország ezzel a kampánnyal abban is segít, hogy tudjuk, konkrétan mi a teendő ilyen esetekben, pontosan mi a szerepünk, hova fordulhatunk szakavatott, hivatalos segítségért”.

A világon évente egymilliárd gyermeket érint a szexuális, fizikai vagy érzelmi erőszak és közülük 40 ezren válnak gyilkosság áldozatává. A koronavírus-járvány okozta bezártság, félelem, egzisztenciális bizonytalanság 2020-ban még veszélyesebbé tette a világot a gyerekek számára. A pandémia alatt egyes becslések szerint, akár 30 százalékkal is nőhetett a gyermekbántalmazási esetek száma, amelyek legnagyobb része láthatatlanul és évekig feltáratlanul történik meg.