Győri választás: elő a vagyonnyilatkozatokkal!

Csanádi Dávid 2020. január 2. 19:00 2020. jan. 2. 19:00

Mielőtt bárki irigységgel vádolna: nem akarok 30 milliós terepjárón rohangászni a városban, és hatalmas értékű egzotikus madarakat sem szívesen tartanék a kertemben, egy külön nekik épült üvegházban. Viszont, ha polgármesternek jelöltetném magam, és valaki szeretné tudni, miből futja nekem ezekre a költséges hobbikra, biztosan megmutatnám.

Piszok szerencse, hogy eszem ágában sincs Győr polgármesterének lenni – a Borkai-ügy óta tudjuk, hogy ellenzéki győzelem esetén, az új városvezetésnek lesz mit rendbe raknia az önkormányzat háza táján. Kormánypárti jelölt pedig azért nem lennék, mert a korábbi polgármester öröksége sok évig le nem dobható – mosható – teherként nyomná a vállamat.

Egészen biztos, hogy ezért döntött úgy a Fidesz, hogy Győrben most egy szerény, csöndes emberre van szükség, aki egész életét a gyógyításnak szentelte.

Jó, hát neki is vannak hobbijai, kinek nincsenek? Van, akit kizárólag a magyar sport fejlődése érdekel, megint mást a mindenféle állatok sportszerű lelövöldözése. De itt van ez az orvosdoktor, aki nem árt senkinek. Szereti a madarakat, tart is otthonában jó néhányat, és ismerjük el, az sem egyedülálló, hogy bolondul a sportkocsikért és a terepjárókért.

Viszont van egy apró bökkenő: tisztában vagyunk az orvosok fizetésével is – talán nem véletlen, hogy többségük sokkal inkább el tudja képzelni jövőjét a hanyatló nyugaton, mint hazánkban, pedig – sőt, éppen ezért – egyre nagyobb szükség lenne a munkájukra idehaza is.

Nem tehetek róla, de amikor kiderül, hogy egy orvos a kertjében épült üvegházban papagájgyűjteményt tart fenn, és közben Jaguar sportkocsikkal és Porsche terepjárókkal furikázik, azonnal az „orvosbáró” szó jut az eszembe. Márpedig ennek a szónak nem túl jó a csengése, talán éppen azért, mert itt már évi százmilliós keresetekről is szó esik, adóról viszont kevésbé.

Nem állítom persze, hogy Dézsi Csaba András, a Fidesz győri polgármesterjelöltje ilyen orvosbáró lenne. Ha állítanám, akkor is egészen egyszerűen be tudná bizonyítani, hogy nincs igazam. Megmutathatná a vagyonnyilatkozatát: „kérem, nekem ebből és ebből futja a luxushobbikra”.

Csakhogy ez a – létező – vagyonnyilatkozat jelenleg nem nyilvános: a győri jegyző engedélyével nézheti csak meg az a szűk kör, aki megnézheti. A győri választópolgárok nem tartoznak ehhez a döntő többséghez.

Pedig fontos lenne, hogy lássák, mennyire bízhatnak meg a szerény, csöndes jelöltben, aki éppen az üvegháza mellé áll be az udvarba egy Porsche volánja mögött. Ez ugyanis jár nekik, mielőtt meghozzák öt évre szóló döntésüket.

Tehát, tisztelt győri jelöltek, elő a vagyonnyilatkozatokkal!