Győrben „majd egyszer” megalakul az új közgyűlés

Csanádi Dávid 2019. október 17. 16:48 2019. okt. 17. 16:48

Nem kapkodhatja el Borkai Zsolt a testület megalakítását, ami tulajdonképpen érthető. Még az sem kizárt, hogy csak november elején tesznek esküt a képviselők. Egyelőre van mentség a halogatásra: ma számolják újra a polgármesterjelöltekre leadott szavazatokat.

Miközben a győztes ellenzéki polgármesterek (és ne legyünk rosszhiszeműek, nyilván sok kormánypárti is) lázasan készülnek, hogy elkezdhessék a munkát az új ciklusban, a kampány során Borkai Zsolt botránysorozata miatt reflektorfénybe került Győr városában még körülbelül sem lehet sejteni, mikor tartja alakuló ülését a közgyűlés.

Igen, nem véletlenül írtam botránysorozatot, hiszen a kampányhajrában előkerült videofelvétel és az azzal kapcsolatban elhangzott korrupciós vádak mellett az is botrányos volt, ahogy Borkai a Fidesz-tagságától megválva azért polgármester maradt. Olyannyira botrányos, hogy az még a Fidesz-szavazók, sőt a fideszes pártaktivisták között is kiverte a biztosítékot.

Ennek ellenére a csúszás egyik oka, hogy ma számolják újra a polgármesterjelölti szavazatokat. Az újraszámlálást ellenzéki képviselők indítványozták, mivel nagyjából kétszer annyi szavazólap lett érvénytelen, mint amekkora különbséggel Borkai Zsolt legyőzte Glázer Tímeát.

A hatályos jogszabályok szerint az alakuló ülést a választási eredmény jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell megtartani. Városi pletykák szerint azonban a közgyűlés megalakulása akár novemberre is átcsúszhat, mert Borkai aligha sieti el az ülés összehívását. Már persze, ha az újraszámlálás után is ő lesz a polgármester.