Hadházy: jön az Alkotmánybíróság, majd Strasbourg

NVZS 2020. február 14. 14:29 2020. feb. 14. 14:29

„Akciókról előzetesen soha nem adunk információt” – reagált Hadházy arra a kérdésünkre, vajon mire készülnek képviselőtársaival a tegnapi jogerős bírói ítélet után. Mint a Hírklikk is megírta, a Fővárosi Törvényszék az elsőfok után, immár másodfokon is kimondta: az országgyűlési képviselők jogszerűen tartózkodtak a közmédia épületében 2018. decemberében, így a biztonságiaknak nem kellett volna erőszakkal eltávolítani őket. Hadházytól azt is megtudtuk, hogy folyamatban van még a polgári perük, ugyanakkor a többi bűnvádi eljárásban nem értek el sikert. Ott még az Alkotmánybírósághoz fordulnak, s utána jön Strasbourg.

Jogerős ítélet született az öt országgyűlési képviselő (Gréczy Zsolt, Kunhalmi Ágnes, Oláh Lajos, Vadai Ágnes és Varju László) által az MTVA ellen indított perben. A Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy a tüntetők követeléseit beolvasni kívánó és ezért az MTVA Kunigunda utcai épületében lévő ellenzéki politikusokkal szemben erőszakot alkalmaztak, hivatkozva a területileg illetékes óbudai jegyző birtokvédelmi eljárására. Ám a bíróság – immár jogerősen – elutasította az intézkedés alapját képező jegyzői határozatot, megállapította, hogy az ellenzéki országgyűlési képviselők jogszerűen mentek be az épületbe, s azt is kimondta, hogy az MTVA nem bizonyította, hogy a közmédia működését aránytalanul zavarta volna, ha a képviselők beolvassák a követeléseiket.

Polték nem vállalták fel

„A most másodfokon is helybenhagyott első fokú ítéletnek nem volt jelentősége azokban az eljárásokban, amelyekre hivatkozva, próbáltuk kimondatni az igazunkat” – közölte megkeresésünkre Hadházy Ákos, aki maga is jónéhány jogi lépés, próbálkozás részese, kezdeményezője volt. Voltak olyan perek, amikor a bíróság ki is mondta, hogy őt nem köti ez az ítélet. Magyarországon ugyanis nincs egyértelmű kötelem a bírósági ítéletek között – magyarázta Hadházy.

Mindenesetre a Polt-féle ügyészség nem vállalta fel a vád képviseletét, utána viszont a bíróságokon nem sikerült magánvádas úton előre jutni. „A részben fennálló törvényi tényállásra hivatkoztak, arra, hogy hogy hivatalos személy elleni erőszak elszenvedői nem mi voltunk, hanem az állam, mint hivatal, emiatt, azaz formai okok miatt, nem volt lehetőségünk pótmagánvádként megindítani az eljárást az MTVA és a biztonsági emberek ellen” – mondta Hadházy.

Polgári perek vannak

Van azonban folyamatban még a tavaly téli MTVA-s akcióval kapcsolatos pere a képviselőnek. Polgári peres eljárást indított ugyanis tettleges becsületsértésért és a személyes szabadság megsértése miatt. Ebben pedig a tegnapi ítéletnek van jelentősége – tette hozzá. Ezzel együtt is, a most másodfokon megszületett ítéletnek elsősorban erkölcsi jelentősége van, „nagyon örülünk neki, de azért a cél az, hogy következmények is legyenek az elkövetőkkel szemben” – szögezte le.

Amitől eredményt várnak, az a majdani strasbourgi bírósági ítélet lesz, de az az eljárás még nem indulhatott meg, bár a beadványukat már jó egy éve befogadta az Emberi Jogok Európai Bírósága. Az alapelv ott ugyanis az, hogy először ki kell meríteni minden magyarországi jogi lehetőséget. „Ezek nagyjából ki is merültek, még az Alkotmánybíróság elé visszük az ügyet, de nincsenek illúzióink” – mondta Hadházy.