Hadházy: Politikai nyomást kell gyakorolni a hatalomra

NVZS 2019. október 3. 09:52 2019. okt. 3. 09:52

„Ha helyszínt keresnénk az október 23-i demonstrációnak, a részemről én remeknek tartanám az MTVA Kunigunda úti székházát, mint a hatalom legfontosabb bástyáját, amely ha nem lenne, akkor most nem arról beszélnénk, hogy az ellenzék visszaszerez néhány várost, hanem arról, hogy mindenütt ellenzéki önkormányzat alakulhatna” – mondta portálunknak Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő szerint nem elég demonstrálni, politikai nyomást kell gyakorolni a hatalomra, „tudunk eredményeket elérni, ha látszik, hogy eltökéltek vagyunk, például ha bemegyünk a székházba, akkor nem jövünk ki onnan, de legalábbis visszamegyünk”. Hadházy Ákostól arra kérdeztünk rá, hogy mit tervez, mit terveznek azt követően, ami a héten történt közmédia-ügyben.

A kérdés annál is aktuálisabb, mivel ő maga egy minapi Facebook bejegyzésében azt írta, hogy „Még egyáltalán nem tettünk meg mindent. Sőt. HPD (megj: a szerk. megj.: Hírhamisító Papp Dániel) kénytelen volt fogadni bennünket, de ez csak az első, legkisebb lépés”.

„Én egyedül semmit nem tudok csinálni” – szögezte le Hadházy, majd így folytatta: egyrészt az ellenzéki kollégáknak és a valóságot felismert embereknek olyan politikai nyomást kell gyakorolniuk a kormányra, amellyel el lehet érni, hogy konszenzusos vezető kerüljön a közmédia élére. Másrészt ezzel a nyomásgyakorlással azt is el kell érni, hogy törvényileg tiltsák be a fizetett kormánypropagandát, ami évente 50 milliárd forintot emészt fel. „De ha csak én járok az MTVA elé, az bohóckodás lenne – ám ha elmegy százezer ember, annak már komoly súlya van, még ha első alkalommal nem is érnénk el vele eredményt, de ha többször vonulunk oda, akkor már igen.”

De ezen túl is van dolog még – mutatott rá. Külföldön sincsenek igazán tisztában azzal, hogy mi folyik Magyarországon ezen a téren. Ezt a kijelentését illusztrálandó emlékeztett arra, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter a meghallgatásán ki merte jelenteni, hogy nálunk minden rendben van a sajtószabadsággal, hogy az ellenzéknek nagyobb súlya van a médiában, mint a kormánypártoknak.

Reálisnak tartja-e, hogy sikerül ehhez mozgósítani az embereket? – kérdeztük Hadházyt, aki szerint „egyre több képviselő érti meg a politikai nyomás szükségességét. Például nagyon fontos dolog volt, hogy végigcsinálták a pert, aminek az eredményeként kénytelenek voltak fogadni őket az MTVA székházában. Ugyanakkor hozzáfűzte: „egyelőre nem látom, hogy az ellenzéki pártok erre ráálltak volna”. Mint mondja, ez azonban csak elhatározás kérdése. „Ám az nagy csapda, ha felvetjük a problémát, folyamatosan ellenszélről beszélünk, s ugyan kimondjuk, hogy a választáson az ellenszél miatt veszítünk, de mégsem teszünk ellene semmit – húzta alá”. Szerinte, ha a hatalom eltökéltséggel találkozik, akkor lehet eredményt elérni, „például, ha bemegyünk a székházba és utána nem jövünk ki, illetve visszamegyünk”.  Végül a „hírhamisító Papp Dániel” is kénytelen volt fogadni minket – említett egy példát. „Ez a kevés jó hírek egyike, ami szintén azt mutatja, hogy van, amit el tudunk érni – egy évünkbe tellett ugyan és kellett hozzá egy tisztességes bíró, de elértük”.

Igaz, abban azért nem volt sok köszönet, hiszen nem válaszolt egyetlen kérdésre sem – ismerte el, majd nemmel válaszolt a kérdésünkre, hogy az ő szavait kiforgató újabb hírhamisítás miatt tesz-e majd feljelentést a Médiatanácsnál. „Egyszer fordultam a Médiatanácshoz, amiért a közmédia egyszer sem számolt be az Európai Ügyészségért folytatott aláírásgyűjtésről és demonstrációról, ami után végül készített egy 3,5 perces „tudósítást”, amelynek az elején 10 másodpercben megemlítették, hogy volt ilyen, majd a maradék időben „engem és a családomat gyalázták, olyan dolgokkal, amelyekről a bíróság is kimondta már, hogy hazugság”. A Médiatanács a panaszra pedig ugyan elismerte annak jogosságát, de a szerkesztői szabadságra hivatkozva leszögezte, hogy nincs mit tenni. „Azt azért megjegyzem, hogy a kormányzati túlsúllyal működő testületből az ellenzéki tagoknak már régen ki kellett volna lépniük, s le kellett volna mondaniuk az ott kapott pénzről” – szögezte le Hadházy Ákos.

Az újabb hírhamisítás

 „Azt hazudják, hogy én nyilatkozatomban ’politikai nyomásgyakorlást szorgalmaztam a műsorszerkesztésre’. A „tudósításban” be is vágják azt a két szót, amikor politikai nyomásgyakorlásról beszélek” – írta Hadházy minapi Facebook posztjában. Majd így folytatta: „Csak éppen az van, hogy én nem a műsorszerkesztésről beszéltem, hanem konkrétan egy konszenzusos vezető kinevezéséről az MTVA élére, illetve a fizetett kormánypropaganda tiltásáról. Ez a Mérce videójából könnyen ellenőrizhető (4:25-től). Nehéz szavakat találni, hogyan merik ezt az egészen átlátszó hazugságot megtenni – de persze tudjuk, miért ilyen bátrak. Azért mert hagyjuk. Ha kell, századszor is elmondom azoknak, akik szerint nem lehet mást tenni, mint mérgelődni, úgysem tudjuk elérni a hírhamisító távozását: még egyáltalán nem tettünk meg mindent. Sőt. HPD ma kénytelen volt fogadni bennünket, de ez csak az első, legkisebb lépés”.