Halálos késedelmet okoz a kormány a rokkantnyugdíjasok kártalanításának elmaradásával

HírKlikk 2019. augusztus 8. 11:24 2019. aug. 8. 11:24

Újabb halogatások láttak napvilágot a jogsértő állami ügyekben. A kormány félévről félévre dob oda emberéleteket, csak hogy ne kelljen a jogsértéseket orvosolni.

Ismét 4 hónap telt, amelyben a kormány elszabotálta az Alkotmánybíróság határozatát a rokkantnyugdíjasok jogainak helyreállításáról, ismertette Korózs Lajos országgyűlési képviselő, az MSZP elnökségi tagja az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerda este.

Közel 6 év után, 2018 novemberében hozta meg az Alkotmánybíróság elvi állásfoglalását arról, hogy 2019 márciusáig kell módosítani a rokkantnyugdíjasokat megkárosító, jogfosztottságba taszító törvényt. Azóta már újabb 4 hónap telt el, számos, a nincstelenségbe kényszerített ember halt meg, az emberéletek ellenére azonban a kormány fenntartja a törvénytelen állapotokat, mondta Korózs.

„Az Alkotmánybíróság világosan meghatározta, hogy hol van a probléma (…). Én ezt 6 éven keresztül mondtam. Az alapvető probléma az, hogy attól, hogy átalakították a minősítési rendszert és százalékokban határozták meg az egészségkárosodás mértékét, ebből azt a következtetést vonták le, hogy lehet csökkentetni valakinek ellátását úgy, hogy állapotváltozás nem volt. Sőt, nagyon sok embernek romlott az állapota, és ennek ellenére csökkentették vagy elvették az ellátását” - mutatott rá az MSZP politikusa a jogsértésre.

Az Alkotmánybíróság határozata szerint „Olyan átmeneti rendelkezéseket kellett volna hoznia a kormánynak, - amelyek sajnos nem születtek meg - hogy állapotrosszabbodás vagy állapot változatlansága esetén ellátást csökkenteni nem lehet” – ismertette a döntést Korózs Lajos.

A szocialista képviselő még novemberben benyújtott az ügyhöz kapcsolódóan egy országgyűlési határozati javaslatot, amely 3 pontban foglalta össze, hogy mire kellene fókuszálni. „(…) Az egyik pénzbe sem kerül: kérjen bocsánatot a kormány az érintettektől. A második az, hogy kártalanítsanak minden olyan érintettet, akinek csökkentették az ellátását vagy elvették az ellátását, helyezzék vissza eredeti státuszába, és adják vissza azokat a hozzá kapcsolódó jogokat, például utazási kedvezményt vagy közgyógyellátást, amit azért veszített el, mert kiesett ebből a minősítési rendszerből. A harmadik pedig az, hogy aki közben elhalálozott, ott az örökösök ezt a kártalanítást megkapják.”

„Március 31-ére várva egy újabb országgyűlési határozati javaslattal éltem. Abban már tételesen végigvettem, hogy mit kéne megcsinálni: egyrészről az eredeti törvényt kell módosítani, másrészről a hozzá kapcsolódó kártalanításról szóló törvényt kéne alkotni, a harmadik pedig, hogy a költségvetési törvényt is hozzá kell igazítani, hiszen visszamenőlegesen ezek az emberek a jussukat meg kell, hogy kapják” – hangsúlyozta az MSZP elnökségi tagja.

Arra a kérdésre, hogy mitől lehet az, hogy például valaki, aki eddig 100 ezer forintot kapott, most 28.000 forintot kap, a képviselő élesen bírálta a kormánypártokat: „Ezek gazemberek, akik arra játszanak, hogy minél inkább kihúzzák a határidőt, és egyre kevesebb kártalanítást kelljen kifizetni ezeknek az embereknek, másrészt időközben sokan meghalnak. Ezek erre játszanak. Ez nagyon aljas és rosszindulatú, ilyen az egész kormány, ilyen az EMMI teljes vezetése is.”

A műsorban e mellett a súlyosan környezet- és egészségkárosító szennyvíziszap-ügy is szóba került, ennek kapcsán Korózs Lajos az ellentmondásokra hívta fel a figyelmet, hiszen amíg először a kormányinfón azonnali leállításról volt szó, később már a kifutó szerződések lejártáról beszéltek az „áruk szabad áramlására” hivatkozva, ami a képviselő szerint abszurdum.

„Pénteken megérkezik a szlovén szennyvíziszapra vonatkozó 11 kérdésemre a válasz a Pest megyei kormányhivataltól, és 4 vagy 5 nap múlva meg kell érkeznie a válasznak az olasz szennyvíziszap ügyében is” – foglalta össze a választók és a közvélemény számára az MSZP lépéseit ezekben az ügyekben Korózs Lajos országgyűlési képviselő, az MSZP elnökségi tagja.

Forrás: Hírklikk