Hamisított vakcinákat találtak Lengyelországban és Mexikóban

HírKlikk 2021. április 22. 19:40 2021. ápr. 22. 19:40

Az amerikai-német Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának hamisított változatait fedezték fel Lengyelországban és Mexikóban. A bűnözők a csak korlátozottan rendelkezésre álló vakcinákból és a globálisan zajló oltási kampányból próbálnak hasznot húzni.

Lengyelországban feltehetőleg egy ránctalanító folyadék volt az üvegcsékben, amelyeket még januárban foglaltak le egy férfi lakásán. A hatóságok szerint senkit sem oltottak be ezzel a szerrel – írta a The Wall Street Journal szerdai cikkére hivatkozva az Index. 

Mexikóban viszont nagyjából nyolcvan embert oltottak be a hamis készítménnyel egy helyi klinikán, dózisonként ezer dolláros áron. Ennek ellenére, eddig nem tapasztaltak az érintetteknél egészségügyi problémákat. Mexikó egy szállítmány állítólagos Szputnyik V vakcina ügyében is nyomozást folytat. A mintegy hatezer dózist egy magánrepülőgépen foglalták le, amely Hondurasba indult volna.

A The Wall Street Journal szerint a kínai és a dél-afrikai rendőrség is több ezer dózis hamisított vakcinát foglalt le márciusban raktárakban és üzemekben. Gyanúsítottak tucatjai kerültek rácsok mögé.