Harangozó: egyértelmű az eltussolás szándéka a Kaleta-ügyben

HírKlikk 2020. február 19. 14:40 2020. feb. 19. 14:40

Hétfőn zárt ülésen tárgyalta az Országgyűlés külügyi bizottsága a volt perui nagykövet, Kaleta Gábor ügyét, aki ellen gyermekpornográfia miatt emelt vádat az ügyészség. A bizottsági ülésen elhangzottakat a Külügyminisztérium kérésére, tíz évre titkosították.

Bő egy hete érdeklődtünk az ügy részleteiről a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, ahonnan azóta sem érkezett válasz egyetlen kérdésünkre sem. Ezt követően, a Fővárosi Törvényszéktől próbáltunk megtudni közelebbit az egyre különösebb ügyről, ahonnan korrekt válaszként érkezett többek között az a hír, hogy Kaleta Gábor első meghallgatására március 25-én, délelőtt 9 órától kerül sor.

A hétfői titkosításról érkezett hír tükrében, természetesen ismét kérdést intéztünk a törvényszékhez, hogy mindez befolyásolja-e az eddig ismert, nyílt tárgyalásként feltételezett meghallgatás tényét – választ még nem kaptunk. 

Az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettesét az ügy feltételezhető jogi hátteréről kérdeztük, hogy ez a váratlan(?) fordulat végképp befolyásolhatja-e az üggyel kapcsolatos igazság megismerését:

– Az egy évvel ezelőtti üggyel kapcsolatban egyértelműen az látszik, hogy eddig elhallgatni akarták, most már eltussolnák a történteket – a titkosítás érvényesítése ezt feltételezi. A lépés következményeként, nem csak a közvéleményt, a sajtót, az országgyűlési képviselőket zárják el a valódi információktól, de a büntetőeljárás is titokban zajlik – válaszolta kérdésünkre Harangozó Tamás.

Arra felvetésre, hogy a titkosítás egyenes következménye lesz-e a tárgyalás zárt ajtók mögé szorítása, a képviselőnek nincsenek illúziói, mivel ha államtitokként minősítik az eljárást és annak részleteit, akkor rendszerszerűen ez így működik. S ha az ügy eltussolása a szándék, akkor vissza lehet élni az intézményi keretekkel.

– A legkínosabb ebben az egészben, ami az ügy elhallgattatásához vezethet, hogy a volt diplomatának nemzetbiztonsági átvilágításon kellett megfelelnie, amit pár éve is elvégeztek sőt, a törvény legutóbbi módosítása óta, lényegében folyamatos nemzetbiztonsági ellenőrzés alatt állt. Ehhez képest, sikerült – a hírek szerint – a külszolgálati számítógépén keresztül ezt a bűncselekményt elkövetnie. A másik kínos aspektus, hogy az ügy felderítéséhez a magyar hatóságoknak semmi közük sincs, hiszen az amerikai hatóságok által indított nyomozás során derült fény minderre. A harmadik pedig, hogy mindezek után, indoklás nélkül, a külföldi hatóságok felderítését követően, a magyar nyilvánosság elől elzárják az ügy részleteit.  

Közismert, hogy a Fidesz-kormány bármely időszakában, ha ellenzéki politikust gyanúsítottak meg – akár minden alapot nélkülözően is – törvényszegéssel, megalázóan demonstratív médianyilvánosság előtt tették. A kérdésre, hogy ebből az ügyből valaha megismerhetünk-e bármit, egyértelmű a válasz:

– Nyilván nem lesz semmilyen „igazság pillanata” ebben az esetben sem. Egy olyan döntéshozói rendszerben, ahol főként fideszesek ülnek, szemmel láthatóan nem akarják, hogy az igazság napvilágra kerüljön. Mindezen csak egyetlen esemény változtathat gyökeresen – a kormányváltás–  nyilatkozta a Hírklikknek a Kaleta-üggyel kapcsolatos jelen ismeretek tükrében Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Forrás: Hírklikk