Használhatatlan maszkokat küldtek a kínaiak a hollandoknak

Föld S. Péter 2020. március 29. 11:25 2020. márc. 29. 11:25

Mint sok más ország, Hollandia is Kínából igyekezett beszerezni a koronavírus elleni védekezéshez szükséges eszközöket. Így a többi között egymilliónál több FFP2-es maszkot rendeltek, amelyek meg is érkeztek az országba, sőt, mintegy 600 ezer darabot példás gyorsasággal kiszállítottak a kórházakba. Aztán hamar kiderült, hogy korai az öröm, a maszkok többsége nem felelt meg az előírásoknak, nem tapadt az archoz, és a szűrőkkel is bajok voltak. A hollandok visszahívták a használhatatlan termékeket, és most más beszerzési forrás után néznek.

Mint kiderült, hasonló problémák voltak a Csehországba, illetve Spanyolországba szállított kínai maszkokkal is. Magyarország szintén rendelt ezekből az eszközökből, ám nálunk fel sem merült, hogy hibás terméket kaptunk volna. Egyfelől azért nem, mert ahogyan Szijjártó Péter külügyminisztertől tudjuk, bajban ismerszik meg az igazi barát. Márpedig a kínaiak a Türk Tanácshoz hasonlóan, a magyarok igazi barátai. (Szemben az Európai Unióval, amely szervezet ugyan tömérdek pénzt ad Magyarországnak, de Orbán Viktor szerint, ha már segíteni nem tudnak, legalább ne akadályozzanak bennünket.)

De nemcsak a barátság okán nincs okunk kételkedni a Kínából vásárolt áruk nagyszerűségében. Láthattuk az összes televízióban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök személyesen vette át a ferihegyi repülőtéren a Kínából érkezett szállítmányt, és ha nem is egyenként tesztelte a maszkokat, személyes jelenléte garancia arra, hogy csupa kiváló, minőségi áru érkezett.

Arról nem is szólva, hogy Kína Magyarország barátja, míg a hollandok viszonylatában ez nem feltétlenül mondható el. Nyilván nem rossz a két ország közötti viszony, de olyan örök és megbonthatatlan barátságról, mint amilyen a mi népünket köti a szocializmust építő Népi Kínához, ezek a liberális, egyedül a füvezésben jeleskedő hollandusok még csak nem is hallottak.