Hatalmas katonai szállítógépeket vehet Magyarország

HírKlikk 2020. szeptember 20. 10:37 2020. szept. 20. 10:37

Magyarország az első ország, amely csatlakozott a német Luftwaffe Multinational Air Transport Unit (MNAU) programjához.

A 2017-ben Németország által megrendelt 40 darab A400M légcsavaros katonai szállítógéppel kapcsolatban a német szövetségi védelmi minisztérium javaslatot tett egy nemzetközi légi szállító alakulat (MNAU) felállítására – írja az Index a német fegyveres erők honlapjára hivatkozva. 

– A megvalósító csoport felállításával létrejöttek az első tényleges pozíciók az MNAU wunstorfi bázisán, amely lépés egy újabb mérföldkő a többnemzeti, katonai légszállítási projekt megvalósításában. A Magyar Légierő első tisztjeinek integrálásával megkezdődött az együttműködés magyar partnereinkkel – mondta a légi szállító egység felállításának alkalmából Ingo Gerhartz altábornagy, a Luftwaffe ellenőre.

A lechfeldi repülőtéren hamarosan újabb tíz A400M repülőgép áll az alakulat szolgálatába. Az MNAU tagországainak lehetővé válik, hogy összehangolják repülési tevékenységüket és légi szállítási igényeiket, és ezzel költségeket és erőforrásokat is megtakarítanak – a környezet fokozottabb védelme mellett. Előfordulhat, hogy a magyar rakományokat német pilóták szállítják és fordítva, emellett a partnerállamok számára lehetőség nyílik saját felségjelzésű gépeik használatára is az alakulaton belül.

Az Index megegyezte, hogy mindez felveti, hogy Magyarország A400 szállítógépeket vásárolhat a jövőben. A magyar állam az elmúlt években komoly hadászati beruházásokba kezdett.

Forrás: Index/Hírklikk