Hazudott a fideszes polgármester a kilakoltatás ügyében – állítja a civilszervezet

Harkai Péter 2022. október 10. 15:15 2022. okt. 10. 15:15

Több mint botrányos következményei lettek a csütörtöki belvárosi kilakoltatásnak, amire a kormánypárti Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester saját ígérete ellenére adott utasítást. Hajthatatlan volt Karácsony Gergely megkeresésére is, holott a főpolgármester személyesen igyekezett eltéríteni a döntésétől még a kilakoltatás előtti órákban is a fideszes polgármestert. Amint arról a Hírklikk is beszámolt, a helyszínen jelenlévő Tordai Bence ujját törték a rendőri intézkedés közben.

Misetics Bálint a fővárosi polgármesteri hivatal lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója portálunknak megerősítette: mindez elkerülhető lett volna, ha kideríthetetlen okból nem ragaszkodik makacsul a polgármester a 25 m2-es helyiséghez. Aminek a szomszédságában nem mellesleg airbnb-lakáskiadással foglalkoznak.

Ami immár megváltoztathatatlan tény: dr. Kovács Zsuzsa, az MTA Nyelvtudományi Intézetének nyugdíjas – 67 éves – kódexkutatója, a Lyoni Egyetem egykori mozgáskorlátozott tanára, havi 45 830 forintos nyugdíjjal Szentgyörgyvölgyi Péter a több százmilliós (milliárdos?) lakáspanamákról elhíresült ötödik kerületi önkormányzat polgármestere jóvoltából csütörtöktől hajléktalan.

Az idős nő segítségére siető A Város Mindenkié (AVM) csoport állásfoglalása szerint hazudott Szentgyörgyvölgyi, miután az V. kerület fideszes polgármestere a fővárosi közgyűléssel közösen tett szavazatával kötelezettséget vállalt a kilakoltatások leállítására. A csoport több alkalommal kérte, majd szólította fel írásban a polgármestert a kilakoltatás leállítására. Ugyanezt kérte tőle a kilakoltatással fenyegetett idős asszony is videóüzenetében. Eredménytelenül.

„Megkeresésünkre először a Polgármesteri Hivatal népjóléti osztályának vezetője küldte meg szégyenteljes válaszát: az áldozathibáztató szöveg azt igyekezett megokolni – bizonyára népjóléti szempontból –, hogy miért egy rászoruló, idős polgártársunk hajléktalanná tétele a helyes – az egyedül helyes – intézkedés az „idősbarát” címkével büszkélkedő önkormányzat részéről” – közölték az AVM részéről. „Amint azt a saját lakosaik életének tönkretételén fáradozó önkormányzatoktól megszokhattuk, fűt-fát összehordtak a szeretetreméltó, az AVM-mel mindenben együttműködő idős hölgyről. Azóta az önkormányzat – szégyentelenül – már nyilvánosan is vádaskodik azzal a polgárával szemben, akit éppen ők tettek hajléktalanná – például azzal kapcsolatban, hogy Zsuzsát a ’lakóközösséggel az együttműködés teljes hiánya jellemzi, valamint a közösségi együttélés legalapvetőbb szabályainak sem tesz eleget’. Az AVM önkéntesei közül sokan sok órát töltöttek Zsuzsa lakásán, és mindennek semmi nyomát nem tapasztaltuk. Több olyan szomszéddal beszéltünk, akik teljesen értetlenül fogadták az önkormányzat rágalmait, hiszen nekik kifejezetten jó, baráti viszonyuk volt Zsuzsával. Csárdi Antal országgyűlési képviselő ugyancsak támogató, Zsuzsa kilakoltatása miatt felháborodott szomszédokról számolt be” – írja a tapasztaltakról a civilszervezet. 

Véleményük szerint az önkormányzat a válaszában ugyanakkor el is árulta magát, miután lényegében bevallotta, hogy az elmúlt években sem az önkormányzat, sem annak családsegítő szolgálata nem nyújtott semmilyen segítséget Zsuzsának sem a hátraléka, sem a jogviszonya rendezésében. A nem jelentős hátralékot ráadásul itt is átvállalta volna az AVM, de amint a 15. kerületi önkormányzat esetében, az Október 6.-a utcai ingatlan esetében is mereven elutasította a polgármester ezt a lehetőséget. 

Az V. kerületi önkormányzat fent idézett esetet indokoló kommentárja szerint folyamatban lévő hatósági ügyekre a polgármesternek nincs hatása.

„Jelen lakáskiürítési eljárást nem csupán a felgyülemlett díjhátralék tette elkerülhetetlenné, hanem az is, hogy a bérlő hozzáállását mind az önkormányzattal, mind a lakóközösséggel az együttműködés teljes hiánya jellemzi, valamint a közösségi együttélés legalapvetőbb szabályainak sem tesz eleget, ezáltal megkeserítve a társasház lakóinak mindennapjait.”

Közölték továbbá, hogy a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmet a bíróság elutasította. „A bíróság álláspontja szerint a kötelezettnek több éve volt arra, hogy lakhatásának körülményeit rendezze, a végrehajtási eljárásban a továbbiakban nincs lehetőség arra, hogy a felfüggesztéssel az eljárás tovább húzódjon, mert – a bíróság meglátása szerint – ha a kötelezett az elmúlt években nem tett intézkedéseket helyzetének javítására, így még további hat hónap alatt nem várható, hogy ez be fog következni.”

A fővárosi polgármesteri hivatal lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója portálunk megkeresésére megerősítette: ő is jelen volt a rendőri intézkedés idején és akárcsak a civil aktivistákat és az országgyűlési képviselő Tordai Bencét, őt is kényszerrel távolították el az intézkedő rendőrök. 

„Amint minden önkormányzatnak, a fővárosinak is alaptörvényben foglalt jogköre, hogy más szervtől tájékoztatás kérjen vagy – mint esetünkben – döntést kezdeményezzen. Ennek értelmében döntött úgy a legutóbbi közgyűlésünk egyhangú(!) szavazattal, hogy előrehozza a november 15-étől érvényes téli kilakoltatási tilalmat. Ennek foganatosítását kezdeményezi a kerületi önkormányzatoknál is” – válaszolta a Hírklikknek Misetics Bálint. 

Az V. kerületi polgármester mindkét határozatot megszavazta, de mint helyi polgármester már nem fogadta meg a fővárosi közgyűlési önmaga döntését. 

„Én nem látok más magyarázatot a történtekre, minthogy a képviselő úr anélkül szavazott meg egy közgyűlési határozatot, hogy tudta volna, mire voksol vagy rosszhiszeműen járt el. Ez esetben olyan politikai és erkölcsi kötelezettséget vállalt magára, amihez nem kívánta tartani magát” – fogalmazott a főtanácsos. „Egyik verzió sem vet jó fényt a polgármester úrra.”

Sajnos a határozati javaslatnak nincs olyan jogereje, hogy jogi úton kikényszeríthették volna a kilakoltatás megakadályozását még az előrehozott moratóriumra hivatkozva sem. Ezzel bizonyára Szentgyörgyvölgyi Péter is tisztában volt. „Ennek tisztességes voltát vagy az ellenkezőjét a közvélemény ítélete szankcionálhatja csak” – tette hozzá.

Abban azért bízik munkatársaival együtt, hogy „a legtöbb kerületi polgármester, aki ezt megszavazta – legyen akár kormánypárti vagy ellenzéki – ennek megfelelően intézkedik a lakáskiürítések felfüggesztésével kapcsolatban”.

Misetics Bálint bár tapasztalt civil jogvédő múlttal rendelkezik, hiszen évek óta A Város Mindenkié aktivistája volt s maradt is, ennek ellenére, a személyes benyomása az esettel kapcsolatban nem túl szívderítő.

„Nagyon szomorú és nagyon csalódott voltam. Amikor a kilakoltatással fenyegetett állampolgár hozzánk fordul, az AVM az esetek túlnyomó többségében nem nyilvános eszközökkel, hanem szociális munkával, jog- és érdekvédelemmel tárgyalásos úton tud segíteni. A polgári engedetlenségre csak akkor kerül sor, amikor minden eszközünk eredménytelen. Ebben az ügyben azért bíztunk, mert az említett javaslatot pont az előtte való héten szavazta meg a fővárosi önkormányzattal együtt a kerületi polgármester, a felmerült hátralékot pedig segítséggel ki tudta volna fizetni a hölgy egy összegben. Márpedig a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szempontjából is ez lett volna a helyes érdek. Sőt: a helyszínen megjelenő, az ötödik kerületi önkormányzat által fenntartott családsegítő két munkatársa is értetlenül fogadta, hogy ilyen csekély összeg miatt miért kellene az utcára tenni valakit? Mint jelezték, még az adósságrendezés sem lett volna kizárt, ha nem előző nap kapnak értesítést az önkormányzattól. Sajnos Szentgyörgyvölgyi Péter minderre rácáfolt politikai és emberi értelemben egyaránt” – nyilatkozta a Hírklikknek Misetics Bálint, a fővárosi polgármesteri hivatal lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója.