Hétfőn érkezik a nyugdíj

HírKlikk 2018. november 27. 09:31 2018. nov. 27. 09:31

Az idén is korán érkezik a decemberi nyugdíj: kilenc nappal a szokásos 12-e előtt már december 3-án megkapják a nyugdíjasok az ellátmányt. A szokásos téli juttatások közül a törvény szerint arra jogosultak már november 30-ig megkapták a nyugdíjprémiumot. Arról még nem tudni, hogy lesz-e Erzsébet-utalvány formájában plusz juttatás még az év utolsó hónapjában. Pedig a legtöbb időskorúnak minden fillér számít(ana). Rosszul élnek Magyarországon.

A Karácsonyra való tekintettel az idén is már a hónap elején megkapják a nyugdíjasok az év utolsó nyugdíját. Akinek bankszámlára érkezik a pénz, annak jövő hétfőn, azaz december 3-án már rendelkezésre áll az összeg Ez ugyan megkönnyíti számukra az ünnepekre való felkészülést, ugyanakkor nehéz helyzetet is teremt, hiszen vagy tíz nappal többet kell várniuk, mire januárban kézhez kapják a szokásos havi nyugellátási összeget.

A nyugdíjasok számára az év vége egyébként némileg több pénzt jelent a szokásosnál: ekkor jár a nyugdíjprémium. A gazdasági növekedéshez kapcsolt pluszjuttatásra nemcsak az öregségi nyugdíjasok, hanem minden nyugdíjszerű ellátásra jogosult részesül. A maximális 18 ezer forintot az idén kapta, akinek a nyugdíja eléri a 80 ezer forintot. A maximális összeget az átlagnyugdíjjal (130 ezer forint) rendelkezők is megkapták, az 50 ezer forintos nyugdíjban részesülők 11 250 forintos nyugdíjprémiumhoz jutottak.

A nyugdíjprémium persze sok sebből vérzik, igazságtalan, nem véletlen, hogy több szocialista politikus változtatni szeretne rajta. Egy olyan módosítást nyújtottak be  törvényhozásba, amely új számítási módszer révén igazságossá tenné azt. Mint a dokumentum a többi között tartalmazza:  az új számítási mód az átlagnyugdíj alatt mindenkinek azonos összegű prémiumot biztosítana, afelett pedig csökkenő mértékben járna, nagyjából az átlagnyugdíj háromszorosáig, annál magasabb ellátás esetén nem járna prémium. A minisztérium legutóbbi közlése alapján – emlékeztet az erről beszámoló napi.hu– 130 500 forint az átlagnyugdíj, eszerint a javaslat alapján, nagyjából a nyugdíjprémium idei maximális összegét kapnák az átlagnyugdíj alatti ellátásban részesülők.

Az azonban még kérdés, hogy lesz-e az idén plusz Erzsébet-utalvány az év végén. Szeptemberben a kormány még azt jelezte, hogy minden bizonnyal – erről beszélt a többi között Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki egy kormányinfón azt mondta, hogy a kormány még nem döntött, de nem zárható ki. Ugyanakkor Farkas András nyugdíjszakértő a napokban az ATV Startban arról beszélt, hogy nem tudni, lesz-e külön juttatás. Ha lesz, akkor valószínű valamilyen utalvány formájában. De azt tudni kell, folytatta, hogy az állami költségvetésből az 30-40 milliárd forintot jelent, ha egy százaléknyi emelést, vagy juttatást kiosztanának.

Közben azért nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a látványos gesztusok mellett a kormány minden lehetséges módon spórolni igyekszik a nyugdíjasokon. Mi másként értelmezhető, hogy a kormány előtt fekvő javaslat szerint (még nincs döntés) januártól 2,7 százalékkal emelkedhetnek majd a nyugdíjak – eközben 3,1-3,5 százalékos a várható infláció, azaz a nyugdíjasok az indokoltnál kisebb emelést kaphatnak év elején.

Pedig a nyugdíjasok számára minden fillér számít(ana), tekintettel a nyugellátások alacsony voltára és arra, hogy életkörülményeik messze nem megfelelőek. Nem véletlen, hogy egy friss felmérés szerint Magyarország az utolsó helyre került azon a listán, ahol azt vizsgálták, a fejlett országok közül hol a legjobb nyugdíjasnak lenni. A Research Network on an Aging Society (Elöregedő Társadalmat Kutató Hálózat) nemzetközi kutatócsoport készített felmérést arról, melyik országokban biztosítja a legjobb megélhetést a nyugdíjrendszer. Ennek az eredménye lett a 18 országot magába foglaló Aging Society Index, amelynek az eredménye kijózanító – fogalmazott a felmérést ismertető Piac és Profit. Magyarország 18-ból a 18. helyre került, az elérhető 100-ból csak 23-at szerzett az indexen. A pontszámot részben a nyugdíjak értéke alapján számolták ki, de beleszámították azt is, milyen mértékű a 65 év felettiek foglalkoztatottsága, milyen az idősebbek életminősége várható élettartama, hány idő ember él szegénységben, hogy mennyire látják az idősek jónak a saját életminőségüket. Az indexen a legtöbb pontszámot Norvégia érte el, a 100-ból 65-öt, őket követi Svédország és az Egyesült Államok 62 és 60 ponttal.

Szerző: NVZS

Forrás: Hírklikk