Heti Egyenleg: a kormány a morális pánikgombjainkat nyomkodja

HírKlikk 2023. november 23. 10:44 2023. nov. 23. 10:44

Januárig a kormánypropaganda fő célja, hogy eltereljék a figyelmet arról, hogy nem jön a pénz az EU-tól. Ha majd egyáltalán kapunk, akkor drágán kapunk hitelt, ami miatt előbb-utóbb gazdasági megszorításokra lesz szükség – hangzott el a KlikkTV Mélyvíz című műsorában, amelyben Csillag István volt miniszterrel és Vicsek Ferenc újságíróval beszélgetett Bánó András.

Csillag István szerint az év végi hitelminősítéskor Magyarország rosszabb adós kategóriába fog kerülni, ami után nem lesz más lehetőség, mint valakinek „elzarándokolnia” az IMF-hez. „Elég jól emlékszem arra a mondásra, hogyha az IMF bejön – mondta egy köpönyeget hordó miniszter -, akkor én megyek” – idézte fel.  

Majd azt mondják, hogy ez nem az az IMF – reagált rá Vicsek Ferenc, aki példaként említette Sík Endre, közgazdász, szociológus a Mozgó Világban korábban megjelent tanulmányát, amelyben a morális pánikgomb nyomogatásaként mutatja be azt, ami a világban történik, és felsorakoztatja azokat az adott pillanatokat, amelyekben gazdasági, politikai, vagy más nehéz helyzetekben vakvágányra futott a magyar kormány. Akkor még a roma kártya volt bekészítve a politikai propagandába, és akkor is egy nemzeti konzultáció volt az, amivel megpróbálták helyre billenteni a kormányzat politikai megítélését és a támogatottságát. Tehát, ha valami eszméletlenül nagy baj van, érkezik egy nemzeti konzultáció. És megint hatalmas nagy baj van, megint morális pánikban van az ország.

Csillag István úgy vélte, a konzultációnak a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos kérdése arról szól, hogy elvesznek tőlünk valamit, amit majd Orbán Viktor megakadályoz, és megvéd. Megpróbálja így a helyes úton tartani azok gondolkodását is, akik esetleg a pedagógusokat, szülőket, nagyszülőket félrevezetnének. Ezért akarja figyelemmel kísérni – a frissen alakult kormánybizottsággal - azokat a hivatalokat, amelyeknek része van a nevelésben. Viszont ezek nem fognak találkozni sem a pedagógus szakszervezetekkel vagy a szülők képviselőivel, vagy a hallgatói önkormányzattal, csak a saját soraiban „önbeporzással” fog azon „füstölögni”, hogyan találják meg a helyes utat. 

A másik oldalról nézve – vette át a szót Vicsek Ferenc -, az, hogy meghallgatjuk azokat, akiket ez érint, megismerik jobban a problémát, az nincs. Ráadásul hatalmas a bizalmatlanság, hiszen még a miniszterek helyettesei sem vehetnek részt a kormánybizottság munkájában. Senki, akit előtte nem ellenőrzött Orbán Viktor, nem vehet részt a kormánybizottságban, vagy az azt segítő munkacsoportokban.  

A munkásosztály soraiba kívülről kell a tudatosságot bevinni. Tehát, ha véletlenül a pedagógusok, a szülők meg a gyerekek felüthetnék a fejüket, akkor nem tudhatnák, hogy mi is az a probléma, amire nekik koncentrálniuk kell. Így kívülről fogják megkapni Orbán Viktor problémáját – folytatta a gondolatmenetet Csillag István. „Amiről mi most beszélünk, egy rendes pszichiátriai kongresszuson a nemzeti paranoiának az identifikációja lenne” – mondta a volt miniszter, aki szerint nem vagyunk már olyan messze a sztálinizmustól.

Amikor felmerült, hogy a kormány újból letelepedési kötvények felé fordul, Kósa Lajos azt mondta, hogy ez nem olyan lesz, mint az előző, mert csak annyiban fog hasonlítani, mint az egér és az elefánt, amelyek mindketten emlősállatok. Már a neve is más: Vendégbefektetői programként éled újjá. A nem uniós tagállamból érkező csak akkor kaphat 2 évig tartó vízumot, ha vállalja, hogy 3 hónapon belül 250 ezer és 1 millió euró közötti összeget, például befektetési jegyet, ingatlant vásárol – hozta fel a következő témát Bánó András műsorvezető. Két év után 10 évre szóló tartózkodási engedélyt igényelhet, amit aztán meghosszabbíthatnak.

Csillag István szerint ez is azt mutatja, hogy irtózatos pénzhiányban szenved a magyar államháztartás és ez is lehet egy forrás. Vicsek Ferenc kérdésével vette át a szót: ez olyan sok pénzt jelentene? Annyi „ilyen maffiózó” szeretne letelepedni Magyarországon? De Csillag szerint nem ez a helyes kérdés, hanem az, hogy hány menekültet enged be, illetve át az országon a kormány, illetve miért is írta elő az USA, hogy megváltoztatja a magyar állampolgároknak az Egyesült Államokban tartózkodásának feltételeit?

A Heti egyenleg első részét itt, a folytatását pedig itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom