Hiába kérte Futó Barnabás, nem hallgatják meg a nyomozók Müller Cecíliát

FSP 2020. július 4. 05:00 2020. júl. 4. 05:00

Elutasította a nyomozóiroda Müller Cecília országos tiszti főorvos és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház igazgatójának meghallgatását.

Pedig Futó Barnabás, a Pesti úti idősotthon egyik elhunyt lakója fiának jogi képviselője ezt szerette volna, ám a nyomozóiroda indoklása szerint, sem az országos tiszti főorvos, sem a kórházigazgató meghallgatása „nem időszerű és nem vinné előre a nyomozást”.

Mindezeket Futó Barnabás mondta el az ATV Start című műsorában. Az ügyvéd nehezményezte az elutasítást, mert úgy gondolja, hogy az általa meghallgatásra javasolt személyek értékes információkkal segíthetnék a nyomozást.

Az előzményeket mindenki ismeri: a koronavírus járvány kitörésének kezdete óta, a kormány csaknem akkora erőkkel harcolt a főváros, és személy szerint Karácsony Gergely főpolgármester, mint a vírus ellen. A fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban valóban sok megbetegedés és haláleset történt, 300 lakó fertőződött meg és 52 ember meghalt. A megdöbbentően magas számok valódi okainak felderítése máig várat magára. 

A kormány – és ebbe a kánonba az országos tiszti főorvos is beleállt – azt igyekezett bizonygatni, hogy az idősotthon nem rendelkezett megfelelő orvosi felügyelettel, ezzel szemben, az intézmény fenntartója, a fővárosi önkormányzat azt állította, hogy ők számos alkalommal kérték, hogy a kórházakból csak negatív teszttel rendelkező betegeket szállítsanak vissza az otthonba. Szerintük ugyanis, a betegek az őket kivizsgáló kórházakban fertőződtek meg, többségük a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban.

Futó Barnabás feltehetőleg a fővárosi önkormányzatra tett terhelő állításokat várt az országos tiszti főorvos és a kórházigazgató meghallgatásától, ám ez jelenleg „nem időszerű”, mert a nyomozóiroda szerint, „nem vinné előre a nyomozást”.

Futó Barnabás úgy tesz, mint aki nem tudja, hogy a két említett személy meghallgatásának megtagadásával akár őt és ügyfelét is segíthette a nyomozóiroda. Az országos tiszti főorvosnak és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház igazgatójának ugyanis adott esetben nemcsak ők tehetnének fel kérdéseket, hanem a Pesti úti idősotthon jogi képviselője is. Aki feltehetőleg nem mulasztotta volna el megkérdezni tőlük, hogy az idősotthon vezetője és a főváros többszöri kérése ellenére, miért vitték vissza tesztelés nélkül a kórházból a vizsgálatra kivitt betegeket. Miért nem várták meg az amúgy el nem végzett tesztek eredményét, miért nézték hetekig tétlenül, hogy a kórházból visszakerült betegek megfertőzzék társaikat.

Még az sem kizárt, hogy Futó Barnabás jobban járt azzal, hogy az országos tiszti főorvosnak és a kórházigazgatónak nem kell kellemetlen kérdésekre válaszolnia.