Hiába várják a honoráriumot az Orbán Viktort heroizáló kisfilm készítői

HírKlikk 2019. július 23. 08:47 2019. júl. 23. 08:47

A Schmidt Mária vezette, a Terror Házát is fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány nem akarja kifizetni a teljes összeget a rendszerváltás 30. évfordulójára megrendelt, Orbán Viktort hősként beállító kisfilmért.

A KKTTKK arra hivatkozva tartja vissza az Orbán Viktort heroizáló kisfilmért járó több tízmillió forint jelentős részét, hogy kötbérről van szó, a gyártó késve adata le az alkotást. Ehhez képest a stábtagok azt állítják, hogy a Schmidt Máriától és környezetétől érkező folyamatos változtatási kérések miatt történt így - olvasható a 168ora.hu cikkében.

Határidőre jelentős utómunkálatokat kellett végezni, a kisfilm koncepcióját teljesen átalakították, hogy Orbán Viktor piedesztálra emelhessék, tömeget varázsoltak a Hősök terére és a drónfelvételekről eltüntették az 1989 óta felhúzott épületeket, a megrendelés ugyanis nem archív felvételekre vonatkozott, hanem újraalkották a 30 évvel ezelőtti eseményeket.

A cég, amely nem tud fizetni, a közalapítvány által megbízott gyártó, a Szupermodern Stúdió Kft. amely a Service Film Positive Kft.-hez tartozik. Tulajdonosa Lajos Tamás. Promóciós videókon túl olyan filmek fűződnek a nevükhöz, mint a Berni követ, a Félvilág, az Örök tél vagy az Apró mesék, a KKTTKK pedig annak ellenére nem adja oda a pénzt, hogy a rendszerváltás 30 éve szabadon néven elindított emlékévére 2019-re 3 milliárd 2020-ra 6 milliárd, 2021-re még 3 milliárd forintot kapott az Orbán-kormánytól.

Forrás: 168 Óra