Hogy juthattak be menekültek a kamionba?

Bánó András 2021. február 18. 22:34 2021. feb. 18. 22:34

Különös történet tartja izgalomban azokat, akik nyomon követik, hogyan harcolnak az illegálisan hazánkba bejutni szándékozók ellen a magyar hatóságok, és milyen hatékonysággal tudnak fellépni ellenük?

A határkerítés alatt ásott alagutakat már játszi könnyedséggel felderítik, a kerítésen átmászókat vagy elfogják, vagy elijesztik. Probléma akkor van, amikor nagyszámú illegálisan belépni szándékozó olyan helyen akar Magyarországra bejutni, ahol – idézem Bakondi György belbiztonsági főtanácsadót – nincs határkerítés, mert különféle terepviszonyi okok miatt ilyet ott nem lehet felállítani.

Ezeken a helyeken, ha a határőrség emberei feladatuk magaslatán állnak, akkor elfogják a határsértőket, és visszatoloncolják őket a határ túloldalára. Probléma merül fel azonban akkor, ha egy közlekedési eszközön elbújva próbálnak meg a határsértők Magyarországra jutni, mint ahogyan ez a napokban is történt. Ezúttal három afgán rejtőzött el egy kamion rakterében, és csak akkor bújtak elő, amikor a kamion megérkezett úti céljához, a győri Audi gyárba. A Kisalföld szerkesztősége által készített videón, jól látható volt, ahogy az afgánok leugráltak a csomagtérből.

Mint a kiérkező rendőrök megállapították: a három afgán állampolgár román regisztrációs kártyával rendelkezett, de magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni, ezért előállították őket a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra. Figyelmesen olvasva a hírt az ember önkéntelenül is elmosolyodik. Hogy is tudták volna magyarországi jogszerű tartózkodásukat igazolni? Hiszen ha lett volna erről hivatalos papírjuk, nem kellett volna elbújniuk a kamionban!

A hír folytatása is derültségre ad okot. Meghallgatásukat követően visszakísér-ték a külföldieket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Hol van ez a határzár? A magyar-román, vagy a magyar-szlovák határnál?  Ha az előbbinél, akkor elég sok idő kellett a kísérgetéshez…

Én az egészből egy dolgot nem értek. Azok a határőrök, akik felderítik a kerítés

alatti alagutakat, lefülelik a folyókon átkelő embercsempészek csónakjait, képtelenek belenézni a magyar-román határon egy áruszállító kamion rakterébe?

Vagy mindezt tudatosan csinálják?