Hollandiában újranyitottak az éttermek, bárok és kávézók

HírKlikk 2020. június 1. 17:12 2020. jún. 1. 17:12

A közösségi távolságtartás szabályainak szigorú betartása mellett, hétfő déltől újranyitottak az éttermek, bárok és kávézók Hollandiában – a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások újabb lazításának köszönhetően.

 Az éttermekben az előzetes foglalás kötelező, egy vendéglátó helyiségben legfeljebb 30 ember tartózkodhat egyszerre – az előírt másfél méteres távolság betartásával –, továbbá a vendéglátónak meg kell kérdeznie a vendégeket az esetleges egészségügyi kockázat fennállásáról. A kültéri teraszokra azonban ezek a szabályok nem vonatkoznak.  

A holland közegészségügyi szolgálat legfrissebb adatai szerint, az országban az utóbbi 24 órában hatan vesztették életüket a koronavírus-fertőzés miatt, az áldozatok száma közelít a hatezerhez. Kórházi ápolásra további hat embert vettek fel, intenzív osztályon 159 embert kezelnek. Ez körülbelül a tizede a járvány csúcspontján intenzív ápolásra szorultak számának. Az újonnan azonosított fertőzések száma 288.

A sajtójelentések szerint, ez a szám a napokban erősen emelkedni fog, mivel az országban széles körben kiterjesztették a tesztelést. A hétvégén Hugo de Jonge egészségügyi miniszter sajtónyilatkozatban kérte fel az állampolgárokat, hogy forduljanak orvoshoz kivizsgálásra akár a legenyhébb panaszok esetén is.

A szomszédos Belgiumban a kórházi felvételek száma nem emelkedett 50 fölé – immár a tizedik egymást követő napon.  

A helyi sajtó arról adott hírt, hogy, a kórházakban folyamatosan csökken a vírusfertőzéssel kezeltek száma. A közegészségügyi szolgálat szerint, vasárnapról hétfőre 19-en haltak bele a Covid-19-be. Ez a szakértők szerint, az évi normális elhalálozási átlagnak megfelelő érték. A fertőzést 24 óra leforgása alatt 136 ember kapta meg.

A belga kormány szerdán jelenti be a járvány megfékezésére elrendelt korlátozások enyhítésének következő szakaszát.

Luxemburgban 4020 fertőződtek meg a járvány kitörése óta és 110-en haltak bele a Covid-19-be. A hétvégén sem új fertőzésről, sem halálesetről nem tájékoztatott a helyi sajtó.

Forrás: MTI