Holnap délelőtt helyreáll a rend a Keletiben

HírKlikk 2024. augusztus 26. 16:52 2024. aug. 26. 16:52

A MÁV a tegnapi baleset helyszínén tartott sajtótájékoztatót.

A MÁV vezérigazgatója elmondta, találtak egy megoldást, hogy ne kelljen a felsővezetékeket elbontani, darukat hozni és visszaépíteni, ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy viszonylag gyorsan újraindulhat a vasúti forgalom. Pafféri Zoltán arról is beszélt: személyi sérülésről nem tudnak, a baleset elhárítása tart, utána lesz majd kárfelmérés és a baleset rekonstrukciója, ezt követi majd a helyszín helyreállítása. Arra a felvetésre, hogy kevésen múlt, hogy a mögötte jövő vonat nekiütközzön, úgy válaszolt: a hátul jövő vonat vezetője vészfékezéssel állította meg a szerelvényt – írta meg a hvg.hu.

Hogy mi a baleset oka, arról még sem a rendőrség, sem a MÁV nem nyilatkozott.

Németh Réka, a MÁV pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese annyit elmondott, a váltó egyik alkatrésze tört el, de egyelőre nem tudják megmondani, ez kiváltó oka vagy éppen következménye a balesetnek. Hozzátette, a most érintett váltót július 30-án vizsgálták – ezeknél a váltóknál egyébként havonta kötelező az ellenőrzés -, akkor nem volt gond vele. A szakember hozzátette: annak szerinte semmi jelentősége, mennyi idős volt a szerkezet.

A biztostóberendezés működik, a forgalom újraindításának egyetlen akadálya tehát most a pálya állapota.

Mosóczi László, a MÁV-Start vezérigazgatója elmondta, a Keleti helyét gyakorlatilag átvevő Rákos és Kőbánya-felső kapacitása sokkal kisebb, mint a Keletié, ezért kevesebb járatot indítanak reggel óta, vonatpótló buszok járnak, Kelenföldet pedig a négyes metróval lehet megközelíteni. A kiesés egyébként naponta nagyjából százezer utast érint a MÁV számításai szerint.

A Kolozsvárról Budapestre érkező InterCity néhány száz méterrel a Keleti pályaudvar előtt siklott ki vasárnap délután, öt kocsija hagyta el a pályát.

Forrás: HVG


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom