Holoda Attila: elegendő földgáz érkezik Magyarországra, veszélyhelyzetben csak a lakosság pénztárcája van

Németh-Kállai Szilvia 2022. július 15. 07:00 2022. júl. 15. 07:00

Már megszokhattuk, hogy a kormány mindig másképp nevez dolgokat, mint ahogy az ténylegesen van. Megszorítás sincs csak korrekció, meg a rezsicsökkentés is megmarad, csak félig eltörölték. Emellett azért disszonáns ez a mostani energia veszélyhelyzet nagyhangú meghirdetése, mert előtte egy nappal Szijjártó külügyminiszter még kijelentette, lehet, hogy egész Európa bajban van, de mi nem – jegyzi meg Holoda Attila energetikai szakértő.

– Jogosan állítja a kormány, hogy energia veszélyhelyzet van?

– Annak, hogy Európa-szerte vészhelyzet van, és ezzel kapcsolatban tanácskoznak a kormányok, nyilván megvan a maga oka, de jelenleg Magyarországon nincs semmiféle zavar, nincs fennakadás. A gázbeáramlás ugyanolyan ütemben megy, mint korábban. Ugyanúgy érkezik a földgáz, ugyanúgy tároljuk a földgáztárolókban, ahogy kell. Ebből a szempontból nincs energia vészhelyzet. 

– Máshol van?

– Direkt vészhelyzet most más országoknál sincs. Tudjuk, hogy felkészülnek bizonyos dolgokra. Így például a szenes erőművet, aminek a leállítását már készítették elő Németországban, nem fogják bezárni. Annak visszahozása csak vészhelyzet esetében lehetséges. 

– Akkor miért kellett tanácskoznia a kormánynak?

– A kormány trükközött, amikor ezt a veszélyhelyzetet bejelentette, és felsorolt hét dolgot, amiről tudjuk, hogy nem volt lényeges, de ráfogható. Aztán előjött a farbával, amiről ez az egész szólt, hogy a rezsicsökkentést átalakítják. Ilyen értelemben mondhatjuk, hogy vészhelyzet van, de nem az energiaellátás terén, hanem a kormány szempontjából, hiszen elfogyott a pénz, amiből ezt, vagyis a rezsicsökkentést tudják finanszírozni. 

– Ezek szerint energia van, de a rezsicsökkentésre is elfogyott a kormány pénze?

– Igen, de nem azt mondták, hogy jó, akkor most kivezetjük fokozatosan, hanem szeptember 1-jétől hipp-hopp kidobjuk a lakosság egy jelentős részét a szabadpiacra. Ami vészhelyzetnek is tekinthető, de a lakosság szempontjából. Az energiaellátás tekintetében semmiféle vészhelyzetet nem látunk most, sőt, a kormány maga is mondja, hogy mennyivel jobban állunk, mint mások. 

– Energiaellátás szempontjából jobban állunk Európánál?

– Nem állunk rosszabbul, mint más európai országok a felkészülésben, és az is igaz, hogy ugyan volt a déli szakaszon a Török áramlaton egy egyhetes karbantartás, de utána, ahogy ígérték az oroszok, visszaindították és azóta is érkezik a gáz.

– Kimondhatjuk, hogy Magyarországon nincs veszélyhelyzet, nincs hiány földgázból?

– Ellátásbiztonsági szempontból vészhelyzetet nem látok. Most is ugyanannyi jön, és ugyanannyit tárolunk, mint korábban. Nagyjából 1,3 millió köbméter érkezik, ez durván 30-32 millió köbméter naponta, annak majdnem a fele jön a déli területről a Török áramlat felől. Tárolunk 20-25 millió köbmétert naponta a földalatti gáztárolókba, tehát készülünk a télre. 

– Azt lehet tudni, hogy hány százalékos a földgáztárolók feltöltöttsége?

– Ha csak a százalékokat nézzük, akkor vannak országok, ahol jobban állnak, de pontosan tudjuk, hogy a mi tárolókapacitásunk arányaiban nézve jóval nagyobb. Ez nem azt jelenti, hogy rosszabb a helyzetünk, csak azt, hogy többet tudunk tárolni. A lengyeleknél a feltöltöttség 97,6 százalékos, ami 36 terrawattórának felel meg. A magyar „csak” 44,5 százalékos, ami 30 terrawattóra. Majdnem ugyanott tartunk, mint a lengyelek, csak ők 18 millió köbméter gázt fogyasztanak el egy évben, mi meg 9-10-et. Tehát ők kétszer annyit használnak fel és csak fele akkora a tárolókapacitásuk. Ezt is kell nézni, önmagában a százalékok nem sokat mondanak.