Horváth Csaba: az emberek nem tűrik a politikai megkülönböztetést, a Fidesz bukni fog

Millei Ilona 2021. szeptember 23. 17:20 2021. szept. 23. 17:20

Aki Zuglóban a lepukkant parkok, a rossz utak, az elvezetetlen vizek, a fel nem újított óvodák, bölcsődék miatt bosszankodik, ne az önkormányzatra haragudjon. Az Orbán kormány ugyanis tavaly december óta 6,7 milliárd forintot vont el tőlük, és 0 azaz nulla forintot juttatott az önkormányzatnak vissza. Viszont annál több fideszes, vagy fideszes vezetésű önkormányzatnak öntötte a pénzt, pontosabban csak azoknak adott vissza a szolidaritási adó címen elvont önkormányzati százmilliárdokból. Horváth Csaba, Zugló polgármestere szerint ez a Fidesz technikája. Csak akkor kaphat egy település pénzt arra, hogy fejlődjön, ha a Fidesz politikáját támogatja. Úgy véli, az emberek viszont hosszú távon nem tűrik, hogy politikai alapon, aszerint különböztessék meg őket, kire szavaztak. A Fidesz bukni fog.

Szeptember 21-én, kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben az,  az Orbán Viktor által aláírt határozat, amely szerint újabb fejlesztési pénzt kapnak a kormánytól azok a fővárosi kerületek, amelyek élén fideszes, vagy a kormánypárt által támogatott polgármester áll. Hányadik ilyen eset ez?

Ha jól emlékszem, a negyedik december óta. Orbán Viktor tavaly december 20-a környékén döntött úgy, hogy az önkormányzatoktól jelentős, mintegy százmilliárd forintot von el szolidaritási adó címén. Ugyanazzal a lendülettel a fideszes önkormányzatok között szétosztott több tízmilliárd forintot, amiből persze ellenzéki települések nem, vagy alig részesültek. Talán összesen kettő, de ők is csak kis mértékben. Közben az elmúlt nyolc hónapban különböző jogcímeken folyamatosan öntötték a pénzeket a fideszes önkormányzatokhoz.

Önöktől mennyi pénzt vett el kormány a járvány elleni védekezésre hivatkozva?

Összességében 6,7 milliárd forintos elvonást szenvedtünk el, aminek jelentős része a zuglói polgárok szolgáltatási csomagjából hiányzik.

És ebből mennyi került vissza a kerülethez?

Nulla forint.

Milyen fejlesztések maradnak el emiatt Zuglóban?

Több tucat parkfelújítás, a leamortizálódott úthálózatunk megújítása, járdák kialakítása, vízelvezetés, óvoda- és bölcsődefelújítások. Nagyjából száz olyan kicsi és nagy projektünk van, ami hátrányt és késedelmet szenved emiatt a hozzáállás miatt.

Ön szerint mire irányul ez a fideszes technika?

Egyszerű a képlet, csak akkor kaphat egy település arra pénzt, hogy fejlődjön, ha a Fidesz politikáját támogatja. Függetlenül attól, hogy ez tönkreteszi az ott élők életét. Rövidtávú szavazatvásárlásról szól az egész.

Meg lehet ezt „etetni” az emberekkel?

Szerintem erre a tavalyelőtti, 2019-es önkormányzati választás a válasz. Akkor azzal kampányoltak a fideszesek, hogy csak akkor fog fejlődni a település, ha a fideszes ajánlat alapján, fideszes polgármestert választanak. Ennek ellenére, az ország több mint egyharmadában ellenzéki lett a polgármester és a testület. Tehát az emberek egyre kevésbé eszik meg ezt a maszlagot. Egyébként Tarlós István alatt, aki aztán igazi fideszes főpolgármester volt, nem igazán fejlődött Budapest, százmilliárdos nagyságrendben vontak el forrásokat. Akkor Tarlós István feladata az volt, hogy eljátssza, mintha a budapestieknek nagyon jó lenne, hogy ő jóban van a Fidesz-kormánnyal. Valójában ez folyamatos pénzvesztést jelentett, csak nem volt egy olyan főpolgármester, aki ezt a nyilvánosság előtt is bemutatta volna. De pénzügyileg pont ugyanúgy állt a főváros, mint most.

Ön, személy szerint mit gondol erről a kormányzati hozzáállásról?

Azt, hogy meg fognak bukni. Ugyanis az emberek hosszú távon nyilván nem tűrik, hogy politikai alapon, aszerint különböztessék meg őket, jól szavaztak, vagy nem. Egy normális demokráciában az embereknek lehet politikai véleményük, de nem lenne szabad, hogy az az ő életüket ilyen mértékben befolyásolja.

Mit tesznek, mit tehetnek a nem fideszes önkormányzatok azon kívül, hogy elmagyarázzák a lakosságnak, náluk miért nincs pénz bizonyos fejlesztésekre?

A magyarázat a legfontosabb teendőnk. Továbbra sem fogunk hűségesküt tenni a Fidesz-kormánynak, mert ez csak kampányjelleggel jelenik meg, hosszú távon viszont folyamatos forrásvesztést jelent. Egy esélyük van az ellenzéki vezetésű települések lakóinak, meg azoknak is, akik ugyan kormánypárti, vagy kormánypárti vezetésű településen laknak, de elegük van a Fidesz hazugságaiból, urizálásából, a tolvajlásaikból, és abból a lehetetlen kilátásból, hogy csak az boldogulhat, aki fideszes, sőt, azon belül is egy nagyon szűk oligarcha-körnek a kedvezményezettje –, hogy elmennek szavazni. A jelenlegi helyzet egyre több magyar embernek irritáló, elfogadhatatlan, és erre csattanós választ adhatnak 2022-ben a választók.