Hosszabb távon is romlik a koronavírus fertőzésen átesett focisták teljesítménye

HírKlikk 2021. október 25. 20:57 2021. okt. 25. 20:57

Sokan foglalkoznak a járvány egészségügyi és gazdasági hatásával, de egyelőre még kevés tanulmány született, ami az egyéni teljesítmény változásával foglalkozik. Kai Fischer és szerzőtársai azt vizsgálták meg, hogyan változik a teljesítményük azoknak a focistáknak, akik bizonyítottan koronavírus fertőzöttek voltak.

Mivel a focistákat a járvány alatt folyamatosan tesztelték, feltételezhető, hogy aki pozitív mintát adott, az mind valóban átesett a fertőzésen, míg aki negatív volt, az valóban nem esett át rajta. Így megfelelő kontroll csoportnak bizonyulnak az azonos bajnokságban, sőt, azonos csapatban játszó, fertőzésen nem áteső játékosok. Ráadásul így nemcsak a súlyos esetek hatását tudják mérni, hanem bárkiét, aki elkapta a koronavírust, még akkor is, ha esetleg tünetei sem voltak – írja a G7.

Az eredményeik azt mutatják, hogy a kezdeti kiesések után (amelyek valószínűleg a karantén miatt voltak) a fertőzésen átesett játékosok nem léptek kevesebbet pályára. Az viszont már érezhető, hogy gyakrabban lecserélik őket, ami annak lehet a jele, hogy rosszabb a fizikai állapotuk.

A korábbi kutatások alapján, azonban a focisták teljesítményének legjobb mérőszáma a sikeres passzok száma. Az adatokból az látszik, hogy nagyjából öt százalékkal rosszabb lett a teljesítménye a fertőzésen átesett focistáknak, ráadásul több mint fél évvel a fertőzés után sem mutatnak jelentős javulást. Összevetve más sérülésekkel vagy influenzafertőzéssel, a koronavírus fertőzés eltér ezektől, mivel minden más negatív hatás idővel eltűnik, de erre a koronavírusnál egyelőre nincs bizonyíték.

Ez egybevág az orvosok által hosszú Covidnak nevezett jelenséggel, ami azt írja le, hogy hosszú távon fizikai nehézségeik vannak a fertőzötteknek (például szívproblémák, légzési nehézség, fáradékonyság).

Forrás: G7