Húsz nap alatt 27-en fagytak meg

HírKlikk 2020. február 9. 15:20 2020. feb. 9. 15:20

Február 5-ig 122-re nőtt a fagyhalál áldozatainak száma, szeptember hideg napjai óta. Húsz nap alatt 27-en fagytak meg. Többségük fűtetlen lakásban hűlt ki végzetesen – írja közleményében a Magyar Szociális Fórum (MSZF).

„A tömeges fagyhalál vétkes politikai mulasztás következménye. Annak tulajdonítható, hogy sorsukra hagynak idős, magányos, beteg, magatehetetlen embereket, pedig a magyar társadalom elöregedése államilag szervezett, fokozott törődést követelne meg velük. A kilakoltatottaknak pedig nem biztosítanak lakhatást, hanem azt üzenik nekik, hogy gondoskodjanak magukról, a hideg elől pedig vonuljanak a melegbe” – fogalmaz az emberjogi fórum.

Az MSZF szerint, egy év alatt meg lehetne szüntetni a hajléktalanságot, megerősíteni az idősek gondozását szolgáló szociális hálót, és ezzel kiküszöbölni a fagyhalál két fő okát: „a lakhatás hiányát és az ellátatlanságot, ha megvolna hozzá a politikai akarat. Mivel nincs meg, az idén is tömegesen arat a fagyhalál" – hangsúlyozza a szervezet.

A Szociális Fórum emlékeztet, hogy tavaly március végéig 179-en váltak hypothermia áldozatává. A Központi Statisztikai Hivatal 2018-ra vonatkozó adatai szerint, 259-en. A rendszerváltás óta több mint nyolcezer ötszázan fagytak meg Magyarországon.