Ilyen még nem volt: jogerősen pert veszített az Állami Számvevőszék

HírKlikk 2021. május 16. 15:45 2021. máj. 16. 15:45

Az elmúlt tizenegy évben egyszer sem fordult elő, hogy az Állami Számvevőszék pert veszített volna közhatalmi ügyben. Most ez megtörtént, mégpedig a Demokratikus Koalícióval (DK) szemben – jelentette be Sebián-Petrovszki László, a párt országgyűlési képviselője, pártigazgató.

A Facebookon közvetített sajtótájékoztatóról tudósítva, a napi.hu  emlékeztetett arra, hogy az ÁSZ főtitkára, Holman Magdolna, a DK 2017-2018. évi gazdálkodásának ellenőrzését követően jelentette be, hogy felfüggesztik a DK költségvetési támogatásának folyósítását, mondván, a DK nem igazolta az időszakról közzétett adatok valódiságát. Azt állította, hogy a párt pénzügyi kimutatásai nem tükröznek megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette.

Az ÁSZ a párt székházának 2018 novemberi tűzesetében elégett iratok eredeti példányát követelte, s a DK állítása szerint ők hiába kérték ki a 2011-2016 évi és a 2018. április 2-4 között, az általuk végzett vizsgálat közben keletkezett iratok másolatát, a számvevőszék ezt megtagadta. Ezért fordult az ellenzéki párt bírósághoz.

Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója a Facebookon közvetített sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy 11 éve nem volt arra példa, hogy az ÁSZ pert veszítsen közhatalmi ügyben.

A Demokratikus Koalíció most jogerősen nyert, s a Fővárosi Ítélőtábla arra kötelezi az ÁSZ-t, hogy adják ki a kért adatokat a DK részére és fizessék meg a perköltséget is.