Ismét lehet írni maffiáról, csalásról és lopásról a Ferencvárosban

Föld S. Péter 2019. november 20. 17:12 2019. nov. 20. 17:12

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere a Facebookon jelentette be, hogy újabb állomásához érkezett az átadás-átvétel. Miután Ferencváros új vezetése a kerület közösségi oldalához is megkapta a hozzáféréseket, lekerülnek a tiltólistáról azok a szavak, amelyeket eddig blokkolt a rendszer. Ilyenek például a csalás, a lopás, a mutyi, vagy éppen a maffia kifejezések. A kerület előző, fideszes vezetése által letiltott felhasználók is visszatérhetnek, káromkodni, rasszistának lenni azonban továbbra is tilos.

Ezek szerint Ferencvárosban is az történt korábban, mint az ország egyéb területein, ahol a Fidesz uralja a médiát. Három évvel ezelőtt, 2016 októberében a Népszabadságot is azért „kellett” bezárni, mert a Fideszben azt remélték, hogyha nem lesz, aki megírja Rogán Antal helikopterezését és fényűző életvitelét, Semjén Zsolt svédországi vadászkalandjait, vagy éppen Matolcsy György lakás- és nőügyeit, akkor azok az ügyek ennél fogva nem is léteznek.

Ez a módszer, mint látjuk, akár hatékonyan is működhet, hiszen az ország nagy része, elsősorban az egészen kis településeken élő emberek el vannak zárva a valódi információktól, és csak azt öntik eléjük, amit a kormány jónak talál velük közölni. Hogy mi sikeresek vagyunk, miközben a nyugat hanyatlik, a világ irigyel bennünket, Soros György az ország ellensége, és minden, ami rossz, azért az ellenzék a hibás.

Ebbe a világképbe nem férnek bele a maffia, a lopás, a csalás kifejezések, mert könnyen előfordulhat, hogy az emberek ezekről a Fidesz prominenseire, sőt, magára Orbán Viktorra és családjára asszociáljanak. Márpedig az ország jelenlegi vezetői ezt mindenképpen szeretnék elkerülni, ezért kellett a Ferencvárosban és bizonyára sok más helyen is rövid pórázra fogni a médiát.

Mostantól egy újabb szabad szigettel gyarapodott a magyarországi tájékoztatás világa. Ferencvárosban a lopásról lehet azt mondani, hogy lopás, a mutyiról, hogy mutyi, a maffiát pedig lehet maffiának nevezni. Normális országban ez természetes lenne, és talán lesz idő, amikor az ilyen Magyarországon sem hír lesz, hanem mindennapos gyakorlat.