Ismét nagyot megy a turizmus Európában

HírKlikk 2023. szeptember 9. 15:40 2023. szept. 9. 15:40

Június elejétől augusztus végéig 25 százalékkal több turista nyaralt Európa északi részén, mint tavaly, a déli országokban 13 százalék a növekedés. A három nyári hónapban a szállodai foglalások mindössze négy százalékkal maradtak el a rekordot jelentő 2019-es évtől. 

A párizsi Eiffel toronynál két órát kell sorban állni, Athénban korlátozzák a bejutást az Akropoliszra – ezek a jelek is azt mutatják, hogy elérhető közelségbe kerültek a Covid-járvány előtti, 2019-es év rekord eredményei. 

Mindez azért is figyelemreméltó – írja a londoni Financial Times nyomán a hvg.hu, mert 2019 óta a szállodai árak Párizsban például 79 százalékkal növekedtek, ráadásul úgy, hogy már 2019-ben sem voltak alacsonyak. „A rendkívül jó nyári szezon 64-67 milliárd eurót hozhat a konyhára” – örvendezett Olivia Grégoire, francia idegenforgalmi miniszter. 

A bevételek szempontjából Franciaország az első helyezett a nemzetközi turizmusban, az USA a második, Spanyolország a bronzérmes. Vagyis, a spanyolok sem panaszkodhatnak, hiszen a rekkenő hőség ellenére 47,6 millió külföldi turistát fogadtak az év első hét hónapjában. Ez 21 százalékos növekedést jelent, és alig 0,8 százalékkal marad el a rekordot jelentő 2019- es évtől.

A szép számokat látva, nem csoda, ha az Európai Turista Bizottság igazgatója, Eduardo Santander elégedetten jelentette ki, hogy „a nem könnyű gazdasági helyzet ellenére, a turizmus igen figyelemreméltó eredményeket produkált Európában”. A Hilton európai és közel-keleti hálózatának igazgatója, Simon Vincent szerint Londonban szinte mozdulni sem lehet, olyan sok az amerikai turista. „Az emberek utazni akarnak, és ezért alkalmazkodnak a hőséghez és elfogadják a magasabb árakat is” – mondta.

Az Oxford Economics becslései szerint Londonban idén 13 százalékkal több amerikai turista jár majd, mint 2019-ben. Barcelonában még inkább nő az amerikai turisták száma: 16 százalékos növekedést várnak a négy évvel ezelőttihez képest.

Az amerikai turistáknak azért örülnek különösen Európában, mert vastagabb a pénztárcájuk és jellemzően szívesebben költenek, mint más turisták. Emiatt a luxusszállodák és éttermek különösen jól teljesítenek a kontinensen.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom