Itt a miskolci választási csalást leleplező hangfelvétel

Csanádi Dávid 2019. október 6. 16:31 2019. okt. 6. 16:31

Ma reggel írtunk arról a hangfelvételről, amely egy miskolci választási csalást, Tóth Ákos önkormányzati képviselő ügyét leplezi le. Az anyag készítője – aki a felvételen „Haver” néven szerepel – maga is indul a választásokon: Bazin Levente az ellenzék közös önkormányzati képviselőjelöltje. A Hírklikk megkeresésére vállalta, hogy beszél a felvétel okairól, körülményeiről és arról, miért tartja fontosnak, hogy mindez nyilvánosságra kerüljön.

Nem akármilyen helyzetben van, hiszen nem csupán önkormányzati képviselőjelölt, hanem a felvétel alapján úgy tűnik, barát is.

Valójában nem csupán barátként voltam ott, és emiatt a helyi önkormányzati lap, a Miskolci Napló már meg is keresett. Ők nem szokták engedni, hogy ellenzéki politikusok nyilatkozzanak náluk, most azonban nekem szegezték, hogy milyen erkölcstelen dolog, ha az ember ilyet tesz egy családtagjával.

Családtag?

Tóth Ákos a sógorom. Úgy gondolom, hogy a családi kapcsolat magánügy, de ez a választás túlmutat a magánügyeken: nekem az egész családom ellenzéki, a sógorom viszont ellenünk indul.

Ennek ellenére eléggé nyíltan beszélt meglehetősen vad dolgokról…

A beszélgetés előtt megkértek, hogy rakjam ki a telefonomat az asztalra, és menjünk ki az udvarra. Szerencsére két telefonom van, a másikat tudtam használni. Egyébként nagyon sokáig érlelődött bennem ez az egész. Azt, hogy Ákos indul, régóta tudtuk. A felvételt két-három hete csináltam, de még akkor is úgy voltam, vele, hogy, ha pénzért csinálja, hát pénzért csinálja, mindenki ismer ilyen embereket. De aztán úgy gondoltam, hogy, ha ő ezt komolyan gondolja, és csak az a célja, hogy ellenünk tegyen, akkor itt már a választások tisztaságáról és a demokráciáról van szó. Ezért döntöttem úgy, hogy nyilvánosságra hozom.

Még éppen időben, kampányhajrá van.

A Miskolci Napló egyik észrevétele is ez volt, hogy csak a kampányidőszakban derülnek ki ilyesmik. De mikor derülnének ki? Jelöltek csak kampányidőszakban vannak, választási csalások is csak kampányidőszakban lehetnek. Én pedig bízom abban, hogy ezen a hangfelvételen keresztül meg lehet mutatni, hogy hogyan működik egy Tóth Ákos vagy egy Kopcsó Gábor, vagy akár Budapesten Berki Krisztián jelölése. Ilyen nem csak Miskolcon lehet, valószínűleg tele van ilyen esetekkel az ország. Ez az orosz módszer: a választáson elindulnak civil szervezetek, akiket Putyin pénzel vagy támogat, és ezek hülyítik az embereket. Ez lépi át az ingerküszöböt – családtag vagy nem családtag, a magánügyeket félre kell tenni és azt mondani, hogy ez egy kőkemény választási csalás, ami már nem rólam szól, hanem a közérdekről, a demokráciáról.

Ezt a felvételt tehát meggyőződése miatt készítette?

Igen. Sőt azt is nyugodtan mondhatom, hogy a magánakcióm volt. Azóta már több ismerősöm és barátom is megkeresett, és megerősítettek benne, hogy jól döntöttem. Elszánt ember vagyok és az ilyen ügyekben ilyen emberekre van szükség. Ha bárki valami hasonló ügyről szerez tudomást, annak kötelessége, hogy megtegye a szükséges lépéseket. Ez a fideszesekre is vonatkozik: ha komolyan gondolja, hogy az országért tesz, és valóban csalást tapasztal, jelentse be. Miért ne tenné, hiszen a magyar emberek érdekéről és a demokrácia védelméről beszélünk?

Ezúton is kérem a választókat, ha bármilyen csalást vagy visszaélést tapasztalnak a választásokkal kapcsolatban, azt jelentsék vagy hozzák nyilvánosságra. Ez mindannyiunknak erkölcsi kötelessége, és nagyon bízom is benne, hogy ez a mostani hangfelvétel egy lépés volt a hazai közélet megtisztulása felé vezető úton.