Iványi Gábor: „a Charta 77 a szolidaritás szükségességére emlékeztet”

Harkai Péter 2020. december 30. 16:50 2020. dec. 30. 16:50

Az Oltalom Karitatív Egyesülete Dankó utcai központjában emlékezett Iványi Gábor lelkész Vaclav Havelék letartóztatása elleni tiltakozásként megfogalmazott, mára ikonikus jelentőségű Charta 77-re s a hajdani aláírásgyűjtésre.

1977-ben Vaclav Havel és társai az akkori pártállam emberi jogokat tipró politikája elleni tiltakozásul fogalmaztak meg egy dokumentumot, amit a nyugati sajtó közölt, a csehszlovák kormány viszont letartóztatással honorált. A dokumentumot a hajdani ellenzéki csehszlovák értelmiség több száz tagja aláírta, amit a politikai hatalmát féltő vezetés letartóztatásokkal és letöltendő börtönbüntetéssel „honorált” a „prágai tavaszt” követően tíz évvel.

 Havelék bebörtönzése ellen azonban a szomszédos országok, így Magyarország politikai ellenzéke is tiltakozott, aminek eredményeként több ezres eredménnyel járó aláírásgyűjtés indult Havelék szabadon bocsátásáért és a velük való szolidaritás kinyilatkozásáért. Még az MSZMP főtitkárának, Kádár Jánosnak is megfogalmaztak egy tiltakozó levelet a történtek miatt. 

Az aláírásgyűjtők között volt Iványi Gábor lelkész is, aki ma egy rövid megemlékezés keretében az azóta elhunyt magyar aláírókra emlékező táblákat helyezett el a Dankó utcai Wesley János Lelkészképző Főiskola könyvtárának udvari falán. Megkeresésünkre Iványi Gábor elmondta, hogy az aláíró közel 290 névből az elhunytakra kívánnak ilyen formában emlékezni, akiket a jelenlévők között a családjuk tagjai képviseltek. Most a 12 emléktáblát kapott névből az ismertebbek között említette – a teljesség igénye nélkül – Vásárhelyi Miklóst, Petri Györgyöt, Konrád Györgyöt, Rajk Lászlót, Eörsi Istvánt, Balassa Pétert – de tervezik a jövőben azok nevét is emlékül hagyni az utókornak – mint fogalmazott – „akiket elsodort ettől a körtől a történelem, mint Csoóri Sándor vagy Csurka István is. A táblákhoz a családok, hozzátartozók részéről egy-egy mondatot is felvezetünk emlékül, ami az eseménnyel kapcsolatban meghatározó a hajdani aláírók részéről”.  

A megemlékezést és a hozzá kapcsolódó kordokumentumokat egy méltó kivitelezésű kötetben tervezik rögzíteni, ami akár a történelmi valóság kutatásában is nagy segítséget nyújthat a jövő nemzedék számára. Arra a kérdésünkre, hogy mit üzen jelenünknek, ha egyáltalán még van üzenete a Charta 77-nek, Iványi Gábor a szolidaritás égető szükségességét említette:

– A szolidaritás az ember örök öröksége és amitől szenvedünk, az most éppen az, hogy maga a kormány nem szolidáris a néppel – ebből az emberek azt a következtetést vonhatnák le tévesen, hogy akkor nekik sem kell szolidárisnak lenniük egymással. A mai eseménnyel is arra kívánunk figyelmeztetni, hogy a világ mit sem változik, ha az emberek azt a minimális bátorságot sem veszik maguknak, hogy kiálljanak amellett, akit bántanak – nyilatkozta a Hírklikknek Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke.