Iványiék idén kaphatnak egyházi egy százalékot – de nem úgy

HírKlikk 2021. február 6. 19:58 2021. feb. 6. 19:58

Örömteli a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség számára, hogy vissza kaphatta a NAV-tól a technikai számát, így idén már fogadhatja az egyházi egy százalékokat, ami a közüzemi szolgáltatások kikapcsolását követő kálváriájuk után, nagy segítség. Azonban most sincs kolbászból a kerítés! Iványi Gábor, a MET elnöke a Klikktv-ben elmondta, hogy „annak idején a kormány kétharmaddal meghatározta, ki lehet egyház. Erről a listáról mi kiszorultunk. Jelenleg a NAV-nál két típusú egyházi szja-felajánlás létezik. Az egyik a már megszokott, a kormány listáján szereplő bevett és elismert egyházak sora, akik minden száz forint mellé száz forint állami támogatást kapnak, s vagyunk – most már – mi, akik vallási tevékenységet végző egyesületként szereplünk, akik nem kapják meg, csak az emberek felajánlását.”

Az ügy előzménye, hogy az első, 2012-es szabályozás szerint az egyesület bejegyzése után két évet kellett várni arra, hogy a felajánlásokat fogadni tudjuk, majd pedig öt évre visszamenőleg igazolni kellett volna az ilyen típusú bevételeinket, ami abszurd helyzetet teremtett. „Valószínűleg rájöttek arra, hogy ez egy túl átlátszó megközelítés” – vélekedett Iványi, aki ezzel magyarázta azt, hogy mostanra mégiscsak részesülhetnek az szja egyházi egy százalékából – még ha csak félmegoldással is.

A lelkész szerint ez is több, mint a semmi, de ez egy kompromisszum eredménye a részükről, ugyanis az ő céljuk a törvény megjelenése óta az, hogy visszakapják az egyházi státuszukat, amiről már strasbourgi ítéletük is van. De mindez a mai napig nem történt meg.  „Tehát mi úgy mentünk bele ebbe a megoldásba, hogy fenntartjuk a kérésünket, vagyis, hogy jegyezzenek be minket elismert egyházként” – mondta Iványi. Már csak azért is fontos, hogy így történjen, mert akkor az államtól átvállalt feladatok – mint a hajléktalanok ellátása, a legszegényebb idősek ellátása, vagy a speciális/sajátos nevelési igényű, rossz anyagi helyzetű fiatalok oktatása – nem csak fele annyi állami kompenzációval, vagyis 50-60 százalékos állami támogatással járna, mint most. Iványi hozzátette, hogy „az államnak egyébként is megéri, hogy átadja a feladatokat – különösen a hajléktalan-gondozással való foglalatoskodást –, ha száz százalékot fizet érte”.

Kettős mérce: nem minden egyház egyház, de minden már bejegyzett előnyben részesül

Az pedig még különösebbé teszi a MET esetét, hogy a jelenlegi szabályozás alapján, egyház és egyház között is különbséget kell tenni, vagyis a kormány által oly sokszor emlegetett kettős mérce itt is tetten érhető, csak éppen ők követik el. Ugyanis úgy válhat valami egyházzá, ha semmilyen állami, vagy uniós forrást nem fogad el, viszont a már eddig bevett és elismert egyházak esetében ez nem követelmény, ők nyugodtan elfogadhatják és a státuszuk is megmarad. „Teljesen nyilvánvaló, hogy addig, amíg ők a kétharmadukkal hatalmon vannak, nem lesz támogatásunk. Szóval, ez egy ördögi csapda, amit fölállítottak. Külön érdekesség még, hogy a kormány által felkért Velencei Bizottság szakvéleményében szereplő kifogásoknak annyira nem felelt meg a kabinet, hogy éppen ezeket a tételeket tették bele az alaptörvénybe, csak azért, hogy még az alkotmánybíróság se nyúlhasson hozzá” – fejtette ki véleményét Iványi Gábor.

A bíróság elfoglalása már érezteti hatását

Iványi korábban pert nyert Kocsis Máté ellen, aki azzal vádolta a Bayer show-ban adott interjújában a lelkészt, hogy a hajléktalanokra adott milliárdokat ingatlanvagyon felhalmozására használta fel. „A tárgyaláson megemlítettem, hogy Kocsis Máté nyilván magából és elvbaráti köréből indul ki. Amikor kiderült, hogy nekem egy kutyaólam sincsen, akkor Kocsisék azt kezdték bizonygatni, hogy én az egyházam számára loptam. Mindezekről a bíróság megállapította, hogy kizárólag a rosszindulatú lejáratás volt az ő nyilatkozatának a célja. DE! Hogy mégse járjon olyan rosszul, az általam kért 1 millió forintot háromszázezerben állapította meg, ezzel én is részbeni pervesztes lettem. De nem először jártam így. Amikor például bepereltem a 888.hu-t a nyilvánvaló hazugságaiért, akkor nekem többet kellett fizetnem, mint a hazug félnek. Nagy bajok vannak ezen a téren is! Sajnálattal kell mondanom, hogy a bíróság elfoglalása már kezd érezhetővé válni, már itt is nyilvánvaló a – balgán és tisztességtelenül – kormánynak való megfelelési kényszerük” – mondta Iványi.