Jakab Ferenc: 2021 első felében megkezdődhet a vakcinák tömeggyártása

HírKlikk 2020. szeptember 20. 05:30 2020. szept. 20. 05:30

A pécsi virológus úgy látja, hogy a koronavírust nem lehet normál intézkedésekkel megállítani.

A vakcina lesz az a megoldás, ami hosszú távon megszabadít minket a koronavírustól – mondta az ATV Spirit Show vendégeként Jakab Ferenc virológus.

A szakember szerint, 100-130 vakcina fejlesztési projekt van szerte a világban, ezek közül 30 van a klinikai vizsgálati fázisok valamelyikében, és nyolc olyan van, ami a harmadik, azaz a legutolsó fázisba ért.

Ez utóbbi szakaszban van az oxfordi egyetem projektje is, amit nem rég leállítottak, mert 50 ezer bevont önkéntes közül egynél súlyos mellékhatások léptek fel. Azonban Jakab úgy tudja, hogy mostanra megállapítást nyert, hogy a probléma nem az oltás következtében alakult ki, a beteg pedig jól van, így folytatják a kutatást.

A virológus maga az angol vakcinát tartja nagyon biztonságosnak, és bízik benne, hogy ezt a tesztelések is igazolni fogják. Ha így lesz, akkor szerinte 2021 első felében megkezdődhetnének a tömeggyártások és a tömegoltások is.

Az orosz vakcináról úgy tudja, hogy megjelent egy tanulmány, amelyben a klinikai vizsgálatok első és második fázisát is ismertetik. Harmadik viszont nem volt, és ez az, ami aggasztó Jakab szerint.

A szakember hangsúlyozta, hogy a vakcina azért fontos, mert „ezt a járványt normál intézkedésekkel nem lehet megállítani”.

Forrás: atv.hu