Jelentősen csökkent a Fidesz népszerűsége

Kardos Ernő 2019. december 19. 14:51 2019. dec. 19. 14:51

Az önkormányzati választás után számottevő népszerűségvesztést könyvelhet el a Fidesz. A párt támogatottsága 36 százalékra esett vissza. A második helyen a Demokratikus Koalíció, a harmadikon a Jobbik. A Momentum és az MSZP a negyedik-ötödik helyen szerepel. A Hírklikk rövid elemzésre kérte a felmérés készítőjét, a Medián vezetőjét, Hann Endrét.

– Az elemzés készítése közben mi volt a nagyobb meglepetés: a Fidesz jelentős meggyengülése, vagy az, hogy ma már sokan azt mondják, hogy a kormánypárt valójában elvesztette az önkormányzati választást?

– Leginkább a Fidesz gyengülésének mértéke lepett meg. A kormánypárt két éve rendületlenül vezet, most is csak az előnye csökkent 7 százalékkal, ami azért elég jelentős visszaesésnek számít. Érdekesnek tartom, hogy az önkormányzati választás után majdnem két hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a Fidesz-szavazók jó része ráébredjen: a kormánypropaganda tévesen közölte, hogy az önkormányzati választást a kormánypártok nyerték.

– Még lázár Jánosnak is kellett két hónap, amíg egyik nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy szembe kell nézni a ténnyel: a Fidesz elvesztette az önkormányzati választásokat. De ez a markáns megfogalmazás igaz?

– Bizonyos értelemben elvesztette. Pszichológiailag olyan folyamatokat indíthatott be, amelyeknek nem is látjuk a végét.

– Mire gondol?

– Például arra, hogy azoknak a fideszes polgármestereknek, akik az apparátusokkal együtt buktak, kenyeret, megélhetést és elfoglaltságot kell adni. Miután a Fidesz a sajátjai közül senkit nem hagy az út szélén, ennek bizonyára meg is lesz a költsége. Ennek ellenére, a vesztes csoport elégedetlensége fennmaradhat.

– Ma a Fidesz népszerűsége 36 százalék, ami 7 százalékos visszaesés. Mitől függ, hogy ebből trend lesz, vagyis folytatódik a visszaesés, vagy esetleg újra megerősödik a kormányzópárt?

– Ilyen „mélyen” két éve, 2017-ben volt a Fidesz, de a politikában komoly kihívója nincs a pártnak, tehát az erőviszonyok gyorsan aligha változhatnak.

– Viszont az ellenzéki pártok mindegyike azt mondja, hogy kiáll az összefogás mellett. Egy egységes ellenzék képes-e felvenni a komoly kihívó szerepét?

– Az viszont egyáltalán nem világos, hogy miként akarnak összefogni. Ez ugyanis nem mindegy. Ráadásul az önkormányzati választás nem azonos az országgyűlési választással. Ebbe azonban egyelőre korai belemenni, ez egy hosszú folyamat eredményeként alakul majd ki. Eközben a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz kénye-kedve szerint alakítja át a választási törvényt. Nyilván mindent elkövetnek majd – ahogy eddig is tették –, hogy az ellenzéki összefogást megnehezítsék.

– Máris szó van arról, hogy a Fidesz számára kétharmados többséget biztosító „győztes kompenzációt” átalakítják, mert az innen már az ellenzéket is segítheti.

– Ezt a döntést – bármilyen cinikus is – egyébként helyesnek tartom, mert a „győztes kompenzáció” intézménye elég botrányos megoldás.

– A Fidesz visszaesése mellett, van még érdekessége a felmérésnek. Itt van például a DK, amely immár tartósan a második helyen szerepel.

– Kétségtelen, ámbár a Jobbik is felerősödött. Csupán minimális különbséggel szorult a harmadik helyre. Az MSZP viszont már csak az ellenzéki rangsor negyedik helyén van.

– Más a Momentum hat százaléka, és más az MSZP hat százaléka?

– Valóban, a Momentum erősödni látszik, az MSZP pedig inkább gyengülni. Egyelőre azonban ez a trend sem nevezhető véglegesnek.

– Az világos, hogy a Fidesztől elpártoló szavazók merre tájékozódnak?

– Leginkább a bizonytalanok számát gyarapítják, ami már máskor is előfordult, s ha nem lesz igazi kihívó, vagy alternatíva számukra, akkor visszamennek a Fideszhez.

– Az tudható, hogy a Fidesz elpártoló szavazói számára mi volna az elfogadható alternatíva? Szükség lenne egy új, konzervatív, jobboldali pártra?

– Ezt nehéz megmondani, amíg ugyanis nincs ilyen politikai erő, addig nehéz modellezni. Mindenesetre hallható, hogy egykori jobboldali politikusok szervezkednek; szó volt arról, hogy Pálinkás József próbálkozik ilyen erő létrehozásával. Elvileg ennek van esélye.

– A legfrissebb HVG-ben megjelent a Medián adataira támaszkodó elemzés, amely a korrupcióról szól. Ebből kiderül, hogy a Fidesz szavazói is pontosan tudják, hogy a pártjuk vezetése korrupt, de nem találnak jobbat. Ez összefügg a kihívó hiányával?

– Pontosan így van, ezt több felmérésünk is bizonyította. Szó volt a kérdőívekben a miniszterelnök strómanjairól, s azt gondoltam, hogy a Fidesz-szavazók erre a kérdésre talán nem is válaszolnak majd. De nem elhanyagolható számú, kormányhoz hű szavazó szemrebbenés nélkül válaszolta, hogy persze, tudja. Az emberek jelentős része azt gondolja, hogy ebben az országban mindenki korrupt, sőt, a politikusok mindenütt lopnak. A másik szempont, ami ez ügyben is felmerül: nincs alternatíva. Amíg ez nem lesz meg, addig nehéz lesz leváltani a Fideszt.