Jeszenszky Géza: a magyar külpolitika hazánk teljes nemzetközi elszigetelődésével fenyeget

HírKlikk 2023. november 6. 09:30 2023. nov. 6. 09:30

A jelenlegi magyar külpolitika iránya nemcsak a V4 szétesésével fenyeget, de hazánk teljes nemzetközi elszigetelődésével is – írja a Népszava hétvégi mellékletében megjelent dolgozatában jeszenszky Géza.

Az Antall-kormány egykori külügyminisztere, Magyarország volt washingtoni nagykövete szerint az elszigetelődés utolsó gátja a lengyel választások eredményével megszűnt. Nem kétséges, hogy az orosz agresszióra adott nyugati válasz, a nyári madridi NATO-csúcs, az ott elfogadott dokumentumok után benne vagyunk egy új hidegháborúban.

És ahhoz sem fér kétség – fogalmaz Jeszenszky Géza –, hogy ki indította el ezt a folyamatot. Szerinte Putyin eredeti célja, hogy Ukrajnából egy másik Belarusz, orosz bábállam legyen, már aligha fog megvalósulni, de még elérheti, hogy annektálja Ukrajna egyes részeit, megszerezve ezen területek jelentős nyersanyagkincseit.

Érdekében áll-e Magyarországnak akár csak egy ilyen részleges orosz győzelem, hogy újra egy agresszív, diktatórikus berendezkedésű, katonailag erős, de minden más tekintetben gyönge orosz nagyhatalom legyen a szomszédunk? – tette fel a kérdést. Jeszenszky Géza szerint nemcsak a történelem tanulsága, a jelenlegi nemzetközi viszonyok is amellett szólnak, hogy jóban-rosszban tartsunk ki jelenlegi szövetségi rendszerünk és az európai integráció mellett.

A teljes írás ide kattintva olvasható.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom