Jobban spórolnak a magyarok a járványhelyzetben

HírKlikk 2020. június 6. 09:12 2020. jún. 6. 09:12

A járványhelyzet miatt, megfontoltabban költenek a magyarok, és harmaduk hajlandó nagyobb befektetését is elhalasztani. A hiteleit ugyanakkor a többség tovább fizeti – derül ki a Cofidis legfrissebb, májusban készült reprezentatív kutatásából.

A felmérés szerint, a járvány hatására, a legerősebb pénzügyi reakció – ami a lakosságot jellemezte – a megtakarításra való törekvés volt. Kétharmaduk valamilyen költését visszafogta. Nincs eltérés jövedelmi csoportok szerint, vagyis a maga szintjén, mindenki igyekezett spórolni – anyagi helyzettől függetlenül.

A kutatás tanúsága alapján, januárban még a lakosság 15 százaléka tervezett valamilyen hitellel – lakáshitel, személyi kölcsön, áruhitel –, bár nem mondtak le a felvételről, a halasztás mellett döntöttek. Akinek jelenleg van hitele, az pedig  inkább fizetné tovább. A Cofidis ügyfeleinek 65 százaléka fizeti tovább a törlesztő részletét.

A felmérésből az is kiderült, hogy a járványidőszakban a napi ügyintézés az online csatornákra terelődött, és ma már többen fordulnak a digitális megoldások felé. A lakosság harmada a korábbiak után más megoldást használ: a postai sorban állás helyett, online csekkbefizetést, személyes helyett online vagy telefonos ügyfélszolgálatot, applikációkat, ügyfélkaput és internetbankot választ, kevesebb készpénzt vesz fel és gyakrabban fizet bankkártyával. A lakosság harmada ugyanakkor továbbra is elutasító az online hitelügyintézéssel kapcsolatban. Arányuk nem változott az előző, januári felméréshez képest – közölte a Cofidis.

A kutatást a Cofidis megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette 500 fős mintán, online adatfelvétellel, idén januárban és májusban. Az adatok a 18-69 éves magyar internetező lakosságra reprezentatívak. A Cofidis Hitel Monitor kutatást évi négy alkalommal készítik el, 2011 óta.

Forrás: MTI/Hírklikk