Jövőre már a lakosság is többet fizet a bankolásért

HírKlikk 2024. augusztus 26. 18:15 2024. aug. 26. 18:15

Augusztus 1-jétől az átutalásokra eddig kirótt 0,3 százalékos, legfeljebb 10 ezer forintos tranzakciós illeték 0,45 százalékra, legfeljebb 20 ezer forintra nőtt. A készpénzfelvét esetén alkalmazott 0,6 százalékos tranzakciós illeték 0,9 százalékra emelkedett. A lakosság a díjstop miatt idén mentesül a díjemelés alól, de az emelés jövőre már rájuk is érvényes lesz.

A bankok sorra jelentették be a megemelt adó áthárítását a vállalkozói ügyfelekre, így ősztől minden cégnek drágul a bankolás. Utolsóként a CIB Bank is közzétette, hogy október 22-étől áthárítja a már augusztustól megemelt pénzügyi tranzakciós illetéket a vállalkozói ügyfelekre – emlékeztet Az Én Pénzem.

Az illetéket – néhány kivétellel, köztük az ügyfél saját bankszámlái közötti pénzmozgások kivételével – minden, a bankszámlán történt fizetési művelet, így például átutalás, csoportos beszedés, készpénzfelvétel után meg kell fizetni.

Októbertől a kormány bevezeti a kiegészítő pénzügyi tranzakciós illetéket, amit a devizaváltás és egyes pénzügyi eszközök megvásárlása esetén kell megfizetniük a bankoknak az állam felé. Ennek mértéke tranzakciónként 0,45 százalék, de maximum 20 ezer forint. Ennek áthárítását a vállalkozói ügyfélkörre eddig csak a MagNet Bank és az UniCredit Bank jelentette be, mindkét bank 2024. október 1-től kezdi meg az áthárítást. 

A lakosság a kormány díjstopja miatt idén mentesül a díjemelés alól. Ez viszont csak az idei év végéig érvényes, vagyis jövőre már emelkedni fognak a lakossági banki költségek is. Ugyanakkor más módon „visszaszerzik” a bankok azt a veszteséget, amit a megemelt tranzakciós illeték miatt a lakossági bankoláson éri őket. Ezt úgy érik el, hogy a hatalmas infláció és megemelkedett pénzpiaci hozamok és dráguló hitelek mellett sem emeltek a betéti kamatokon, így ott pótolták a máshol kieső nyereséget.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetőjének kérdésére válaszolva közölte: a tranzakciós illeték emelése idén 0,1 százalékponttal, jövőre 0,2-0,3 százalékponttal növeli az inflációt. Az írásos válaszból kiderül, hogy az illetékemelés két csatornán keresztül gyűrűzhet be a fogyasztói árakba. Míg a lakossági díjak emelése jövőre közvetlenül emeli az inflációt, addig a vállalkozói banki költségek emelkedése közvetett módon, már idén és jövőre is hat. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom