JTA: ezt jelzi Orbán és a Mazsihisz összecsapása

HírKlikk 2020. október 19. 06:10 2020. okt. 19. 06:10

Jewish Telegraphic Agency szerint, Orbán Viktor és a Mazsihisz összecsapása azt jelzi, hogy az ellenzéki összefogás már veszélyes a kormánypártra nézve. Ezért a miniszterelnök megpróbálja mind inkább pártpolitikai célokra használni a magyarországi zsidóságot – írja a cikket szemléző Népszava.

A lap szerint Orbán – aki ellen sűrűn hangzik el a vád, hogy erélytelenül viszonyul az antiszemitizmushoz – ezúttal fordított egyet a dolgon, és azt állította, hogy a legnagyobb magyar zsidó vallási szervezet az, amelyik nem áll ki elég határozottan a zsidóellenességgel szemben. Az előzmény az volt, hogy a baloldal és a Jobbik közös jelöltje, aki csak szoros versenyben lett második a borsodi időközi választásokon, korábban több ízben is antiszemita kijelentéseket hallatott.

A New Yorkban működő Zsidó Hírügynökség érdeklődésére a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége azt válaszolta, hogy már több hónappal korábban egyértelműen visszautasította Bíró László megnyilvánulásait és azóta is fenntartja álláspontját. Azt azonban nem szeretné a szervezet, ha pártpolitikai csatározásokban akarnák bevonni. Egyben köszönetét fejezte ki az állami támogatásért, illetve azért, hogy a hatalom viszonylagos anyagi és vallási biztonságot szavatol a zsidóságnak.

A Borsod 6-os körzetben ugyan az ellenzék kikapott, de azért bizonyította az erejét, vagyis, hogy oda kell rá figyelni, miután tavaly már elhódította a polgármesteri széket Budapesten és tíz másik nagy településen is.

Orbán az elmúlt évtizedben gyakran volt kénytelen szembesülni a váddal, hogy politikája egyre inkább autoriter, idegenellenes és nacionalista, aminek része a Soros György elleni lejárató kampány. Utóbbi miatt, a Mazsihisz felemelte a szavát, mint ahogy kifogásolta a Szabadság téri emlékművet is. Az ellenzők szerint, a szoborcsoport megpróbálja tisztára mosni Magyarország háborús szerepvállalását.

Az EMIH ugyanakkor más nézeten van, támogatásáról biztosította a bevándorlás-ellenes hivatalos felfogást. Azzal sem ért egyet, hogy antiszemita volna a Sorossal szembeni hadjárat. A Mazsihisz erre úgy reagált, hogy a Chabad mozgalomhoz kötődő szervezet ily módon igyekszik meghálálni a kormánytól kapott apanázst.  

Forrás: Népszava