Júliustól három havi tartozás után fizetni kell az egészségügyi ellátásért

HírKlikk 2020. június 30. 15:45 2020. jún. 30. 15:45

Július 1-jétől könnyebb lesz kiesni az ingyenes egészségügyi ellátásból, hívja fel rá a figyelmet az ado.hu. A legkiszolgáltatottabb réteget sújtó törvény tervezetét még decemberben fogadta el az országgyűlés.

Az egészségügyi ellátásra való jogviszony rendezésére mind munkavállalóként, mind munkáltatóként érdemes fokozott figyelmet fordítani. Az egészségbiztosítási alapkezelő ötféle lámpaszínnel jelzi a különböző állapotokat az adóhivataltól érkező jelzés alapján, a taj-szám pedig lehet érvényes vagy érvénytelen.

 

A lámpaszínek a következők lehetnek:

  • zöld: a jogviszony rendezett, a tajszám érvényes;
  • piros: a jogviszony rendezetlen, a taj szám érvényes;
  • kék: az érintett személy az EGT területén biztosított, az orvosilag szükséges ellátást a külföldi biztosító által kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártyával veheti igénybe, a taj szám érvénytelen;
  • barna: a jogosultság rendezetlen, a taj szám érvénytelen, az érintett személy az egészségügyi szolgáltatásokat csak térítés ellenében veheti igénybe;
  • sárga: korlátozott jogosultságot jelent, a tajszám érvényes, önkéntes megállapodás alapján, teljes körű ellátásra jogosult személy, ide nem értve, a transzplantációs ellátásokat, a külföldi gyógykezelést, illetve a térítésmentesen igénybe vehető fogászati ellátások közül kizárólag a sürgősségi fogászati ellátásra jogosult.

 

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a rendszerben zöld és piros – érvényes tajszám – lámpánál megkaptuk az ellátást térítésmentesen, pirosnál e mellé járt egy értesítő a jogviszony rendezetlenségéről. Barna és kék tajszámnál pedig fizetni kellett az ellátásokért – ismerteti a portál.

Az új, holnap érvénybe lépő szabály szerint, az adóhivatal „ellenőrzi a kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékra bejelentkezőket, s három egymást követő hónap elmaradt járulékfizetése után figyelmeztet, ha a jogosultság továbbra is rendezetlen, jelzést küld a NEAK-nak – ahol ez alapján barnítják a lámpaszínt, azaz érvénytelenítik a tajszámot, így az adott személyek nem lesznek jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra."